Politika

BERLIN ŽELI DRŽATI PEKING NA OKU: Vlada odobrila pola milijuna eura za institut posvećen istraživanju Kine

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemačka vlada najavila je osnivanje institucionalnog okvira za odnose s Kinom, stoji u nacrtu proračuna kojeg je na uvid dobio Euractiv.

epa10701485 German Chancellor Olaf Scholz (R) and Chinese Premier Li Qiang after a press conference during the 7th German-Chinese Governments Consultations at the Chancellery in Berlin, Germany, 20 June 2023. EPA-EFE/Filip Singer
Izvor: Filip Singer/EPA

Potez Berlina stiže u vrijeme kad članice Europske unije žele pojačati svoju otpornost na sve veću moć i utjecaj Kine na globalnu politiku.

Njemačka koalicijska vlada će stoga uže surađivati s Institutom Mercator za kineske studije (MERICS), utjecajnim njemačkim think tankom koji se bavi Kinom. U sklopu toga institutu bit će odobrena i državna sredstva za financiranje, od 2024. godine nadalje.

Institut će imati jedinstvenu ulogu u formiranju njemačke politike prema Kini

Iako će i dalje biti formalno neovisan, Institut MERICS će imati jedinstvenu ulogu u formiranju njemačke politike prema Kini i za to će dobiti 500.000 eura iz budžeta njemačkog Ministarstva vanjskih poslova za 2024. godinu.

"Institucionalnim financiranjem Instituta želimo proširiti stručnost Njemačke u oblikovanju politike prema Kini," izjavila je za Euractiv   Jamila Schäfer, članica parlamentarnog odbora Bundestaga za proračun iz redova Zelenih.

Koalicijska vlada SPD-a lijevog centra, Zelenih i liberalnog FDP-a vidi aktivno promatranje Kine kao važan korak prema širem cilju pripremanja za novu dominantnu ulogu Kine na globalnoj sceni, dodaje Schäfer.

Brine ih uspon Kine

EU i njeni saveznici sve su zabrinutiji da će se uspon Kine uglavnom očitovati kao prijeteće ponašanje prema Tajvanu i u Južnokineskom moru, kao i u ekonomskoj ovisnosti članica EU o kineskom tržištu, proizvodnji i resursima, što bi Kina mogla koristiti kao oružje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen više puta je upozorila države članice EU da "smanje rizike" svojih odnosa s Kinom kao odgovor na njezinu rastuću ulogu, a tu poruku je ponovila i u Njemačkoj na nedavnoj konferenciji svoje stranke i najveće oporbene skupine, CDU/CSU.

"Naši odnosi s Kinom postali su u posljednje vrijeme sve udaljeniji i sve teži".

Novi pristup Njemačke

Usvajanje novog pristupa prema Kini veliki je izazov za Njemačku, koja je proteklih desetljeća gradila svoj odnos s Pekingom na snažnim trgovinskim vezama, pri čemu je Kina je postala njen najvažniji trgovinski partner.

Zbog izmijenjenih geopolitičkih okolnosti sada je važno "graditi političke kompetencije u odnosima s Pekinga kroz blisku suradnju s Institutom MERICS, kaže Schäfer.

I u njemačkoj strategiji za Kinu, objavljenoj u srpnju, Institutu MERICS je dodijeljena ključna uloga "za izgradnju kompetencija vezanih za Kinu, u području politike, društva, poslovne i akademske zajednice".

Institut pod sankcijama Pekinga

No, MERICS će se morati nositi i s kineskim otporom - 2021. godine Kina je Institutu uvela sankcije, kao odmazdu zbog sankcija koje je EU uvela za kineske dužnosnike, što znači da je osoblju Instituta zabranjen ulazak u Kinu.

Od tada je Institut prisiljen oslanjati se na lokalne kontakte za većinu svojih terenskih istraživanja u Kini.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Berlin eyes closer monitoring of China)