Politika

DIGITALIZACIJA ZDRAVSTVENOG SUSTAVA U EU: Građani će moći dodavati i ispravljati podatke te im ograničiti pristup

Autor Adriano Milovan

Eurozastupnik Tomislav Sokol poručio je kako sve više Europljana prelazi nacionalne granice i zato je potrebna EU digitalna zdravstvena putovnica.

Eurozastupnik Tomislav Sokol
Izvor: Marko Prpic/PIXSELL/PIXSELL

Na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija, savjetodavnog tijela EU, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je u raspravi na temu EU digitalne zdravstvene putovnice kao izvjestitelj Europskog parlamenta za taj zakonodavni akt, priopćili su u petak iz njegova ureda. 

"Sve više Europljana prelazi nacionalne granice radi posla, studija, posjeta rodbini ili putovanja. Da bi se olakšala razmjena zdravstvenih podataka, cilj je da građani mogu pristupiti svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom formatu koji se može prepoznati i prihvatiti u cijeloj Uniji. Dakle, ubrzavamo proces digitalizacije zdravstvenog sustava u EU koji će sve države članice morati implementirati. Koristi od digitalizacije naših zdravstvenih sustava imat će mnogi, prvenstveno građani, ali i istraživači, inovatori te nadležna tijela koja oblikuju zdravstvene politike", poručio je Sokol. 

Europska komisija je u svibnju prošle godine predstavila zakonodavni prijedlog EU digitalne zdravstvene putovnice. Sada je na potezu Europski parlament, ispred kojeg je Sokol izabran za glavnog izvjestitelja te će formirati glavno stajalište Parlamenta vezano za navedeni zakonodavni prijedlog. 

"Zahvaljujući EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici, svaki građanin će samostalno moći pristupiti svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom obliku i to potpuno besplatno, bilo putem računala ili mobitela. Također, građani će moći podijeliti svoje zdravstvene podatke s liječnicima u svojoj zemlji, ali i u drugim državama članicama. Moći će dodavati podatke, ispravljati pogreške, ograničiti pristup zdravstvenih djelatnika svojim podacima, ali i dobiti informacije o tome kako se i u koju svrhu ti podaci koriste. Pritom je važno reći da će biti primijenjeni najviši sigurnosni standardi kada je u pitanju zaštita osobnih podataka", zaključio je Sokol. 

Dodao je kako će razmjena podataka povezanih s, primjerice, rakom između bolnica i zdravstvenih sustava država članica pridonijeti prevenciji, ranom otkrivanju, dijagnozi i uspješnijem liječenju.