Politika

EUROPSKI IZBORI: Lider europskih pučana Manfred Weber po drugi put će biti nositelj liste bavarskog CSU-a

Autor Euractiv/Nick Alipour

Predsjednik europskih pučana (EPP) Manfred Weber jednoglasno je nominiran za nositelja liste njemačke regionalne konzervativne stranke CSU za predstojeće europske izbore u lipnju 2024.

epa10666600 Manfred Weber (R), the leader of the European People's Party (EPP) at European Parliament, speaks with another delegate during a mini plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 01 June 2023. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Nakon jednoglasne nominacije na sastanku vodstva CSU, Weber je opisao izbore 2024. kao "ključan trenutak" u borbi protiv "očekivanih gubitaka" za centrističke stranke i općenitim pomakom političke scene prema desnici.

"Ovi europski izbori označit će našu sudbinu", rekao je Weber novinarima i naglasio važnost očuvanja funkcionalne proeuropske većine u Parlamentu.

Weber je rekao da će ključne teme kampanje biti ekonomija i migracije te da će kampanja biti fokusirana na interese Bavarske, s obzirom na jačanje konkurencije njegovoj stranci na regionalnoj razini.

"Glas za CSU je glas za Bavarsku, što nju čini snažnom u Bruxellesu", rekao je Weber.

On tvrdi i da je upravo CSU ranije ove godine utjecao na EPP da glasa protiv zabrane svih motora s unutarnjim sagorijevanjem na razini EU od 2035. nadalje, jer bi to, kako kaže, naštetilo jakoj bavarskoj automobilskoj industriji.

CSU pod pritiskom desničara u Bavarskoj

CSU je bavarska sestrinska stranka konzervativne CDU, s kojom čini najveću njemačku oporbenu stranku u Bundestagu. Iako CSU tradicionalno dominira politikom u toj pokrajini, u zadnje vrijeme je pod pritiskom desničarskih stranaka, kao što su AfD i Slobodni birači.

Na regionalnim izborima prošlog mjeseca CSU nije uspio odvojiti apsolutnu većinu, dok su njihovi glavni rivali na desnici orikupili gotovo 10 posto glasova. Stoga CSU ima puno toga za dokazati na predstojećim europskim izborima, kao i njezin čelnik, bavarski premijer Markus Söder, koji razmišlja o kandidaturi za njemačkog kancelara 2025. godine.

CSU će europske izbore tretirati kao da se radi o njemačkim izborima, rekao je Söder u ponedjeljak, dodavši da se stranka oslanja na Webera, koji će biti u fokusu predizborne kampanje, s obzirom na njegovu istaknutu poziciju u europskoj politici.

Na listi CSU-a istaknuta mjesta će imati i sadašnji zastupnici u Europskom parlamentu Angelika Niebler, Christian Doleschal, Monika Hohlmeier i Markus Ferber.

Webera je bio nositelj liste CSU-a i na prošlim izborima 2019., kad je bio kandidat pučana za predsjednika Europske komisije. Iako je EPP bio u prilici da imenuje čelnika Komisije, Weber nije uspio osigurati dovoljnu podršku vlada država članica, pa je na kraju to mjesto otišlo njegovoj stranačkoj kolegici Ursuli von der Leyen.

Očekuje se kandidatura Ursule von der Leyen za novi mandat na čelu Europske komisije

Ovaj put Weber ne najavljuje takve ambicije, no ipak je bilo iznenađenje u Bruxellesu kad je ranije ove godine predložio sadašnju predsjednicu Europskog parlamenta Robertu Metsolu za kandidatkinju EPP-a za čelo Komisije. Kasnije se predomislio i rekao da je von der Leyen i dalje glavna kandidatkinja za novi mandat - ako ga bude htjela.

Von der Leyen podržava i čelnik CDU-a Friedrich Merz, ako se odluči ponovno kandidirati.

Predsjednica Komisije još uvijek nije javno potvrdila svoju kandidaturu, i to iz, kako se nagađa, "strateških razloga."

Euractiv doznaje da CDU planira potvrditi njezinu nominaciju na tiskovnoj konferenciji nekih pet do sedam  tjedana prije samih izbora u lipnju. U međuvremenu, službena potvrda Webera kao nositelja liste CSU bit če na stranačkom kongresu 25. studenog.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EPP chief Weber reappointed CSU’s lead candidate for EU elections)