Politika

RAT NA BLISKOM ISTOKU: Hamas gađao Tel Aviv, rakete padaju i na Eilat, Izrael napada područje oko bolnice u Gazi

Autor Hina

U Hamasu tvrde da su Tel Aviv napali kao odgovor na sve veći broj civilnih žrtava u Gazi

Izraelsko bombardiranje Gaze
Izvor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Sirene za uzbunu oglasile su se u Tel Avivu i okolnim područjima u petak, nakon što je Hamas ispalio rakete duboko u Izrael, što je palestinska militantna skupina opisala kao odgovor na sve veći broj civilnih žrtava u Gazi.

Medicinske službe kažu da dvije žene u Tel Avivu imaju rane od šrapnela ispaljenih raketa.

U Izraelu tvrde da je nakon ulaska njihove vojske u Gazu došlo do 'značajnog smanjenja' broja ispaljenih raketa

Hamas je lansirao rakete nakon relativnog zatišja u raketiranju, dok izraelske snage izvode kopnenu ofenzivu u Gazi, u petom tjednu rata.

Vojska je objavila da je oko 9500 projektila, raketa i bespilotnih letjelica ispaljeno na Izrael iz Gaze i drugih područja od 7. listopada, a dvije tisuće ih je oborila protuzračna obrana dizajnirana tako da ignorira projektile koji će sletjeti na područja gdje ne mogu izazvati štetu.
Oko 12 posto raketa ispaljenih iz Gaze, koje su uglavnom lokalne proizvodnje, palo je na palestinski teritorij, rekla je izraelska vojska.

"Ulaskom izraelskih kopnenih snaga (u Gazu), došlo je do značajnog smanjenja broja lansiranja", navodi vojska.

WHO: Najveća bolnica u Gazi izložena izraelskom bombardiranju

S druge strane, najveća bolnica u Pojasu Gaze u petak je izložena bombardiranju, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dodajući da je trenutno izvan funkcije 20 bolnica u Gazi.

Na optužbe zdravstvenih vlasti u Gazi da je Izrael raketirao dvorište bolnice Al Shifa u gradu Gazi, glasnogovornica WHO-a Margaret Harris rekla da "nema detalje o Al Shifi, ali da zna da su bolnice izložene napadima".

Pozivajući se na kolege na terenu, Harris je rekla da je u tijeku "intenzivno nasilje".

U najvećoj bolnici u gradu Gazi sklonište su pronašle brojne obitelji, grad Gaza je u okruženju izraelskih snaga, a vodstvo Izraela tvrdi da su obavijestili stanovništvo da napusti to područje i krenu prema jugu, navodeći da se u području bolnice nalazi stožer Hamasa.
UN-ov ured za humanitarna pitanja je priopćio da postoje "problemi" dopreme pomoći u Gazu preko egipatskog graničnog prijelaza Rafah, koji je namijenjen za pješake, a ne kamione.

Humanitarna pomoć ne stiže do sjevera Pojasa Gaze

U srijedu je u Gazu ušlo 65 kamiona s hranom, lijekovima, vodom, higijenskim potrepštinama i sedam ambulantnih vozila, no kamioni nisu stigli u sjevernu Gazu.

Glasnogovornik UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) Jens Laerke je rekao da u ovom trenutku ne mogu dovesti kamione na sjever te da je to "jako frustrirajuće jer se nekoliko stotina tisuća ljudi još uvijek nalazi na sjeveru", dodavši da "ako danas imamo pakao na zemlji, njegovo je ime sjeverna Gaza".

Napad na Eilat na krajnjem jugu Izraela sa sirijskog teritorija

Izraelska je vojska u petak priopćila i da je jedna organizacija u Siriji poslala dron koji je gađao školu u gradu Eilatu na krajnjem jugu Izraela te da je Izrael uzvratio na napad.

Vojska nije navela koja je organizacija u Siriji poslala dron na Eilat, grad koji se nalazi na Crvenom moru oko 400 kilometara od najbliže točke sirijskoga teritorija.

No, u priopćenju se dodaje da sirijsku vladu drže u potpunosti odgovornom "za svaku terorističku aktivnost s njezina teritorija". U izvješćima o napadu drona, koji je uzrokovao manju štetu, ne navodi se je li bilo ranjenih.

Rakete na jug Izraela i iz Jemena

Jemenski pokret Houthi povezan s Iranom izveo je nekoliko raketnih napada i napada dronom na Izrael nakon 7. listopada, od kojih su svi ili spriječeni ili nisu uspjeli.

U četvrtak je skupina Houthi, koja vlada u dijelovima Jemena, između ostaloga i u glavnom gradu Sani, priopćila da su ispalili rakete na nekoliko ciljeva u Izraelu, uključujući i ciljeve u Eilatu koje je vojni glasnogovornik skupine nazvao vojnim ciljevima.

Izraelska vojska priopćila je da je njihov zračni sustav Arrow presreo raketni napad na izraelski teritorij u blizini Crvenoga mora te da je njihov obrambeni sustav Patriot presreo "sumnjivu metu" na jugu pustinje Negev, ali nije navela koga smatra krivim za te napade.

Izrael je pojačao svoju pomorsku prisutnost u Crvenom moru kako bi bolje zaštitio južnu obalu, a na tom području znatne mornaričke snage imaju i Sjedinjene Države.

Eilat je jedini izraelski trgovački izlaz na Crveno more.

Analitičar britanske tvrtke za pomorsku sigurnost Ambrey, Daniel Mueller rekao je da je napad dronom u četvrtak "prvi u gradu Eilatu za koji je potvrđeno da je nanio štetu" nakon početka sukoba 7. listopada.

Hamas i Houthi "ispalili su više raketa, krstarećih raketa i UAV-a prema Eilatu", dodao je Mueller.