Politika

POD KRINKOM POREZNE REFORME: Novi premijer Slovačke najavio preusmjeravanje novca za nevladine udruge umirovljenicima

Autor Euractiv/Barbara Zmušková

Slovački premijer Robert Fico nastavlja svoj rat protiv nevladinih udruga izmjenama poreznog zakona, koje će građanima omogućiti da dio poreznih davanja preusmjere vlastitim roditeljima umjesto civilnom društvu

Izvor: Pixabay

Ti izmjene najavio je ministar rada Erik Tomáš. Dosadašnji slovački porezni zakon omogućava pojedincima i kompanijama da dva posto svojih poreznih davanja usmjere nevladinoj organizaciji po vlastitom izboru.

"Ovaj potez naštetit će ne samo neprofitnim organizacijama koje se bore protiv korupcije, već i, primjerice, organizacijama koje pomažu starijim ili teško bolesnim osobama", kaže Norbert Chomistek iz nevladine udruge Stop korupciji, dodavši da ovakve odluke stvaraju podjele u društvu jer stvaraju konkurenciju između udruga civilnog društva i umirovljenika.

Povećanje 13. mirovine

Marcel Zajac, predsjednik vladinog vijeća za nevladine udruge, izjavio je kako bi takva zakonska izmjena mogla dovesti do gubitka značajnog dijela sredstava koje neprofitne organizacije koriste za ispunjavanje svojih ciljeva vezanih za javno dobro. Kako on navodi, većina novca kojeg Slovaci tako prosljeđuju odlazi socijalnim i zdravstvenim organizacijama.

Samo 2023. godine nevladine udruge su tim putem primile gotovo 94 milijuna eura, što je povećanje od 12 milijuna eura u odnosu na prethodnu godinu. Najveći korisnik potpora već više godina je Zaklada Pontis, koja, između ostalog, promiče socijalne inovacije i odgovorno poduzetništvo.

Vladina najava je dio veće reforme kojoj je cilj prikupiti novac za isplatu takozvane 13. mirovine sljedeće godine, koja bi se trebala povećati s ovogodišnjih 50 do 300 eura na 600 eura. Reforma će uključivati i ukidanje roditeljskih mirovina koje je uvela prethodna vlada kao dio socijalnih naknada.

U Bratislavi najavljuju i zakon o 'stranim agentima'

Tomáš je priznao kako će izmjene vjerojatno utjecati na financije nevladinih udruga i kazao kako želi usvojiti reforme u ubrzanoj proceduri, koju su nevladine udruge također kritizirale kao nepotrebnu i štetnu za javnu raspravu.

Fico je poznat po najavama kako će njegova vlada okončati "vladavinu nevladinih udruga" i obećanjima da će uvesti zakon o "stranim agentima" po uzoru na Rusiju, po kojem će se udruge koje primaju donacije iz inozemstva označiti kao strani agenti.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Slovakia wants to reroute money from NGOs to pensioners)