Politika

SPORNE ISPORUKE VOJNE OPREME: Nizozemska vlada pod salvama kritika zbog slanja Izraelu dijelova za vojne avione

Autor Euractiv/Benedikt Stöckl

Otkriće kako Nizozemska i dalje šalje rezervne dijelove borbenih zrakoplova F-35 u Izrael i nakon izbijanja izraelsko-palestinskog rata, unatoč upozorenjima Ministarstva vanjskih poslova, izložilo je vladu javnim kritikama

epa10513624 A USAF in Europe F-35A Lightning II fighter jet is parked on the tarmac on the occasion of a visit of five USAF in Europe F-35 fighter jets of the 48th Fighter Wing based at the RAF base Lakenheath in the UK, at the Danish Fighter Wing Airbase Skrydstrup, in Jutland, Denmark, 10 March 2023. The visit is part of preparations for the arrival of F-35 'Lightning' fighter jets for the Danish Air Force scheduled for autumn 2023. EPA-EFE/Bo Amstrup DENMARK OUT
Izvor: Bo Amstrup/RITZAU SCANPIX

Ministrica vanjskih poslova Hanke Bruins Slot (CDA/EPP) i ministrica za vanjsku trgovinu Liesje Schreinemacher (VVD/Renew) bile su obaviještene o izraelskoj narudžbi rezervnih dijelova za borbene zrakoplove F-35 sredinom listopada, nedugo nakon napada Hamasa, otkriveno je u istrazi koju je proveo list NRC.

Unatoč upozorenjima dužnosnika Ministarstva vanjskih poslova, koji su rekli da slanje rezervnih dijelova Izraelu može predstavljati "teške povrede humanitarnog prava ratovanja," posebice u pojasu Gaze, obje ministrice su ignorirale upozorenja i odobrile izvoz dijelova u Izrael.

Nizozemska želi zadržati dobre odnose s Izraelom i SAD-om

Tom pošiljkom Nizozemska želi zadržati dobre odnose i s Izraelom i sa SAD-om - koji računa da će zemlja ispuniti svoju ulogu centralnog mjesta za rezervne dijelove za avione tipa F-35, navodi NRC. Nizozemska ima jedan od tri takva globalna distribucijska centra za F-35 u mjestu Woensdrecht.

Na upit iz NRC-a, Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako vlada razmatra treba li "pojedine isporuke" u okviru programa F-35 podvrgnuti "dodatnim kontrolama." A za te dodatne procjene razmotrit će se i "izraelsko pravo na samoobranu", ali i "opasnost od kršenja međunarodnog humanitarnog prava."

Stručnjaci upozoravaju da Nizozemska time 'sudjeluje u ratnim zločinima'

Otkrića su naišla na negodovanje nizozemskih političara i pravnih stručnjaka.

"Unatoč upozorenjima, vlada još uvijek šalje dijelove [borbenih zrakoplova] Izraelu jer se boje štete za odnose s Izraelom i SAD-om. Nevjerojatno", napisao je zastupnik socijalista Jasper van Dijk (SP/Ljevica) na društvenim mrežama, i pitao zašto je odluka o "dodatnom nadzoru" objavljena tek nakon medijskih otkrića.

Liesbeth Zegveld, profesorica međunarodnog prava na Sveučilištu u Amsterdamu, izravno je optužila nizozemsku vladu za sudjelovanje u ratnim zločinima.

"Nizozemska mora pretpostaviti da će sve što pošalje [Izraelu] biti korišteno u nesrazmjernim zračnim napadima, bez razlikovanja civila i Hamasovih boraca. Nizozemska stoga svjesno doprinosi ratnim zločinima", rekla je za NRC.

Rat Izraela i Hamasa podijelio nizozemsku politiku

Situacija na Bliskom istoku duboko je podijelila nizozemsku političku scenu.

Iako konzervativne i desničarske stranke gotovo jednoglasno podržavaju Izrael i njegovo pravo na samoobranu, progresivne i ljevičarske stranke stavljaju veći naglasak na velika kršenja ljudskih prava koje je Izrael počinio protiv pojasa Gaze, uključujući i blokadu uvoza hrane, vode i lijekova na taj teritorij, kao i bombardiranja koja su dovela do velikog broja poginulih civila.

Po podacima od ponedjeljka, 6. studenog, broj poginulih civila u Gazi premašio je 10.000, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisao je Gazu kao "groblje za djecu."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Dutch cabinet in hot water following revelations of continued F-35 deliveries to Israel)