Politika

ZAŠTITA PODATAKA: Europski regulator tvrdi da Frontex ilegalno obrađuje osobne podatke migranata

Autor Euractiv/Eleonora Vasques

Agencija EU za zaštitu vanjskih granica Frontex obrađuje osobne podatke migranata na način koji krši europske zakone, navodi se u pismu Europskog nadzornika za zaštitu podataka (EDPS) kojeg je Euractiv dobio na uvid

epa09917081 Frontex headquarters in Warsaw, Poland 29 April 2022. According to a press release by the EU Commission on 29 April 2022, Executive Director of the European Border and Coastguard Agency (Frontex), Fabrice Leggeri has resigned with immediate effect. Deputy Executive Director of Frontex, Aija Kalnaja will assume the lead of the agency with immediate effect, the statement added. EPA-EFE/Marcin Obara POLAND OUT
Izvor: MARCIN OBARA/PAP

Upravni odbor Frontexa usvojio je krajem 2021. interna pravila o obradi osobnih podataka.

No, EDPS je u lipnju 2022. donio dva neobvezujuća mišljenja, koja je vidio Euractiv, a u kojima se traži od Frontexa da poboljša neke odredbe kako bi se pravila uskladila s mandatom Frontexa i okvirom EU za zaštitu osobnih podataka.

Interna pravila za provedbu na terenu

Interna pravila pojašnjavaju primjenu Frontexove uredbe na terenu.

Frontex je uzeo u obzir ta dva mišljenja, ali prema EDPS-u nacrti novih pravila koja će se uskoro donijeti još uvijek nisu ispravna jer se u njima navode aktivnosti koje agencija EU za granice nije ovlaštena provoditi.

U kolovozu je Wojciech Rafał Wiewiórowski, koji je na funkciji EDPS-a od prosinca 2019., poslao dopis, kojeg je Euractiv dobio na uvid temeljem zahtjeva za slobodu informiranja, upućen diektoru Frontexa Hansu Leijtensu. U njemu se ističe da, iako je Frontex uzeo u obzir neke dijelove mišljenja, druge preporuke nisu bile primijenjene, a neki dijelovi nisu ni bili u skladu sa standardima EU za zaštitu podataka.

"Nekoliko odredbi sastavljeno je na način kojim se stvara nejasnoća glede točnog opsega takvih aktivnosti, posebice glede toga koji se podaci mogu prikupljati i dalje obrađivati, u koju svrhu i pod kojim primjenjivim okvirom za zaštitu podataka”, dodaje Wiewiórowski.

Nejasna uloga Frontexa u prikupljanju i obradi osobnih podataka

Primjerice, nacrtom pravila Frontexu se dopušta "obrada velikog broja kategorija osobnih podataka u kontekstu zajedničke operacije, bez navođenja u koju svrhu i u kojoj ulozi (kao kontrolor obrade ili kao izvršitelj obrade) Frontex može koristiti svaku kategoriju podataka".

Nedostatak jasnoće uloge Frontexa u prikupljanju i obradi osobnih i čak osjetljivih podataka stvara problem definiranja "pravne osnove" Frontexovih aktivnosti na terenu.

Iz Frontexa su rekli za Euractiv kako agencija "održava kontinuirani dijalog s EDPS-om u svezi s obradom osobnih podataka".

Trajni problem

Europski regulator već je u više navrata izražavao zabrinutost zbog Frontexova načina djelovanja, posljednji put u svibnju 2023., kada je EDPS objavio rezultate posjeta sjedištu Frontexa u listopadu 2022.

U izvješću je otkriveno da prikupljanje osobnih podataka na terenu tijekom razgovora s migrantima predstavlja niz problema, poput nedobrovoljne prirode intervjua, kao i nedostatka zaštite identiteta osoba s kojima se razgovaralo.

Osim toga, EDPS je utvrdio da je Frontex izravno dijeli izvješća s drugim agencijama EU za provedbu zakona (Europolom i Eurojustom) i nacionalnim tijelima, bez procjene potrebe za takvom razmjenom. Tom se praksom krše zakoni EU, navodi Europski nadzornik za zaštitu podataka, koji je u lipnju prošle godine pokrenuo istragu o tom pitanju.

Europol je odgovoran za suradnju tijela kaznenog progona, dok je Eurojust agencija EU koja se bavi suradnjom u pravosuđu.

Profiliranje osumnjičenih

Prema EDPS-u, Frontex, sam po sebi, nije agencija za provedbu zakona. Stoga ne može provoditi "vlastitu kaznenu analizu, poput drugih tijela EU za provedbu zakona".

Iz tog razloga, nadzorno tijelo EU smatra problematičnom Frontexovu procjenu o tome treba li pravno identificirati osobu kao "osumnjičenika," a zatim prenijeti podatke o njoj agencijama EU i nacionalnim tijelima kaznenog progona, bez procjene je li takav prijenos doista potreban.

Osim toga, nejasno je temelji li se identifikacija osumnjičenika od strane granične agencije EU "na činjenicama ili osobnoj procjeni", ističe se u pismu. Isti problem ostaje i u pravnoj definiciji "svjedoka", zatim "kontakata" i "suradnika" osumnjičenih.

Posebne kategorije podataka

EDPS je u pismu istaknuo i da pravne osnove po kojima Frontex obrađuje posebne kategorije podataka, kao što su politička stajališta, vjerska uvjerenja i seksualna orijentacija, nije dovoljno čvrsta.

Drugi razlozi za zabrinutost odnose su se na uzimanje u obzir podataka prikupljenih na plovilima i zrakoplovima, koji se, prema Frontexu, ne smatraju osobnim podacima, dok EDPS tvrdi da jesu.

'Posebno osjetljive' snimke

Nadzorno tijelo EU prepoznalo je kao problem i nedostatak jasnoće u pogledu uporabe, opsega i zaštite kad je riječ o prikupljanju podataka "u svrhu istrage o kršenju temeljnih prava". Ti podaci mogu biti audio snimke ili slike koje Europski nadzornik za zaštitu podataka definira kao "posebno osjetljive".

Euractiv doznaje da bi Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) mogao pokrenuti postupak protiv Frontexa pred Europskim sudom zbog navodnih kršenja zakona o zaštiti podataka ako se odmah ne provedu korektivne mjere.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Frontex illegally processing migrants’ data, EU watchdog says)