Politika

EUROPSKA KOMISIJA OSUDILA JAČANJE ANTISEMITIZMA: 'Moramo se suprotstaviti porastu mržnje prema Židovima i muslimanima'

Autor Adriano Milovan

U izjavi Europske komisije upozorava se na snažan rast antisemitskih incidenata u Europskoj uniji te se upozorava da Unija i članice imaju na raspolaganju mehanizme za rješavanje tih problema

Nacistički grafiti na zidu groblja u Beču
Izvor: ALEX HALADA / AFP / Profimedia

Europska komisija upozorila je u ponedjeljak na snažan rast antisemitskih incidenata u Europi te je osudila napade na Židove.

"Porast antisemitskih incidenata diljem Europe dosegnuo je veoma visoke razine u zadnjih nekoliko dana, što podsjeća na neka od najtamnijih vremena u povijesti. Europski Židovi danas ponovno žive u strahu“, navodi se u izjavi Europske komisije.

Izljevi mržnje prema Židovima 

Pritom se podsjeća na slučajeve Molotovljevih koktela bačenih na sinagogu u Njemačkoj, zatim na Davidovu zvijezdu oskvrnutu na stambenim zgradama u Francuskoj i na oskvrnuto židovsko groblje u Austriji, kao i na slučajeve napadnutih židovskih trgovina i sinagoga u Španjolskoj.

Posebno se ukazuje na to da prosvjednici u europskim gradovima uzvikuju slogane mržnje prema Židovima.

Antisemitizam protivan temeljnim vrijednostima EU

"U ovim teškim vremenima Europska unija stoji uz svoje židovske zajednice. Najoštrije osuđujemo ta strašna djela. To se protivi svemu što Europa zastupa. U suprotnosti je s našim temeljnim vrijednostima i načinom života“, upozorava se u izjavi Europske komisije.

U Bruxellesu naglašavaju kako je takvo ponašanje "protivno modelu društva koje predstavljamo“, a koje se zasniva na jednakosti, uključivosti i poštivanju ljudskih prava.

"Židovi, muslimani, kršćani . nitko ne bi trebao živjeti u strahu od diskriminacije ili nasilja zbog svoje vjere ili identiteta. EU je odlučna u zaštiti dobrobiti svih svojih zajednica, etničkih, vjerskih ili drugih. Moramo se suprotstaviti tom porastu antisemitizma, kao i porastu mržnje prema muslimanima kojima svjedočimo tijekom proteklih tjedana, a kojima nema mjesta u Europi“, ističe se u izjavi.

Javno poticanje na mržnju i rasizam kazneno djelo

Podsjeća se kako EU ima na raspolaganju mehanizme za rješavanje takvih incidenata, budući da je javno poticanje na mržnju i rasistički i ksenofobni govor mržnje kazneno djelo.

"Osiguravanje stroge provedbe tog prava sada je važnije nego ikad prije. EU od 2021. ima prvu sveobuhvatnu strategiju za suzbijanje antisemitizma i njegovanje židovskog načina života, a od 2020. i akcijski plan EU za borbu protiv rasizma“, podsjeća se u izjavi.

Borba protiv govora mržnje i dezinformacija i na internetu

Naglašava se kako će EU u suradnji s državama članicama nastaviti jačati sigurnosne mjere, kao i da su već povećali financijska sredstva Unije za zaštitu mjesta bogoslužja. Pojačava se i zakonodavstvo kako bi se osiguralo da internetske platforme brzo i učinkovito reagiraju na antisemitske i antimuslimanske sadržaje na internetu, "bilo da je riječ o terorističkom sadržaju, govoru mržnje ili dezinformacijama“.

"Naša je zajednička odgovornost, kao Europljana, boriti se protiv mržnje u svim njezinim oblicima i zalagati se za borbu protiv nje“, zaključuje se u izjavi Europske komisije.