Politika

EU POVEĆAVA POMOĆ POJASU GAZE: Europska komisija daje još 25 milijuna eura humanitarne pomoći stanovnicima Gaze

Autor Adriano Milovan

U Bruxellesu ističu da će time ukupna humanitarna pomoć Gazi ove godine iznositi 100 milijuna eura

Zgrada Europske komisije u Bruxellesu
Izvor: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Europska komisija će osigurati dodatnih 25 milijuna eura humanitarne pomoći za Pojas Gaze, čime će ukupna vrijednost humanitarne pomoći Europske unije toj palestinskoj enklavi ove godine doseći 100 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz Europske komisije.

U Bruxellesu ističu kako time učetverostručuju svoju humanitarnu pomoć stanovnicima Gazi u ovoj godini.

EU učetverostručuje pomoć palestinskoj enklavi

Dodatnu pomoć Gazi Europska komisija će poslati humanitarnim organizacijama, s posebnom naglaskom na vodu i sanitarne uvjete, zdravlje, hranu i druge potrepštine, ističe se u priopćenju. U Bruxellesu ističu i kako nastavljaju raditi s Izraelom, Egiptom i Ujedinjenim narodima, kako bi humanitarna pomoć stigla u Pojas Gaze, koji je od početka rata Izraela i Hamasa praktično odsječen od svijeta.

"Danas mogu najaviti da dodatno povećavamo humanitarnu pomoć Gazi za 25 milijuna eura. Na taj način, EU bi poslala ukupno 100 milijuna eura humanitarne pomoći civilima u Gazi. Istodobno surađujemo s Izraelom, Egiptom i Ujedinjenim narodima kako bismo osigurali pristup Gazi za veći broj konvoja, među ostalim putem koridora i prekida vatre za humanitarne potrebe“, kazala je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Humanitarna pomoć u Gazu stiže 'na kapaljku'  

Podsjetimo, nakon što je Hamas, koji od 2007. upravlja Pojasom Gaze, 7. listopada napao Izrael i ubio oko 1400 Izraelaca te oteo njih oko 250, Izrael je uzvratio snažnim bombardiranjem Gaze, u kojem je do sada, prema podacima vlasti u toj palestinskoj enklavi, poginulo oko 9800 ljudi. Izraelsko bombardiranje Gaze neprekidno traje već mjesec dana.

Izraelska je vojska nedavno zatražila da stanovnici sjevernog dijela te palestinske enklave, koji se nalazi sjeverno od potoka Wadi Gaza, a koji uključuje i sam grad Gazu, napuste taj dio enklave i sklone se na jug, u pustinju. Taj je izraelski ultimatum naišao na žestoke kritike UN-a i niza zemalja, posebno arapskih, koje u tome vide novi pokušaj iseljavanja Palestinaca.

Pojedini dužnosnici UN-a optužili su Izrael i za ratne zločine, zbog ogromnog broja civilnih žrtava, a posebno djece, u neprekidnim bombardiranjima najvećeg palestinskog grada.

Izrael je nedavno pokrenuo i kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze te je objavio da je tijekom vikenda presjekao enklavu na dva dijela - sjeverni i južni.

Istodobno, humanitarna pomoć u Pojas Gaze stiže "na kapaljku“.

Egipat, s kojim Pojas Gaze ima 12 kilometara granice na zapadu, odbija otvoriti granični prijelaz Rafah, osim za državljane trećih zemalja i teško ranjene u izraelskim napadima, jer strahuje od masovnog priljeva izbjeglica na Sinaj.

EU Gazi do sada uputila 263 tone humanitarne pomoći

U Europskoj komisiji ističu da su od 16. listopada Gazi uputili 263 tone humanitarne pomoći. Humanitarna pomoć Pojasu Gaze ide preko egipatskog teritorija. 

EU Palestini šalje humanitarnu pomoć od 2000. godine, zaključuje se u priopćenju.