Politika

MILANOVIĆ NAKON SASTANKA S POLICIJOM NA GRANICI S BiH: Sudovi bi trebali strože kažnjavati krijumčare ljudima

Autor Hina

Predsjednik Zoran Milanović ocijenio je da krijumčari u Hrvatskoj 'praktično ne idu u zatvor, čime ih se samo stimulira da nastave' raditi to što rade

Predsjednik Zoran Milanović s policajcima u Cetingradu, na granici s BiH
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak kako problem s ilegalnim migracijama ima dvije razine - prva su krijumčari i sudovi koji ih kažnjavaju malim kaznama, a druga su susjedne države.

Milanović je u ponedjeljak održao sastanak s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova, koji su mu prezentirati rad granične policije na području Policijske uprave karlovačke, te je obišao točke granične ophodnje Aljaska 1 i Aljaska 2.

'Zakon dobar, sudovi bi trebali suditi drugačije'

U izjavi za medije rekao je kako je vojska nekada čuvala granicu, ali da danas više nisu takva vremena te da će vojska pomagati tehnički koliko policija bude tražila.

Izrazio je zadovoljstvo graničnom policijom te ocijenio kako "od toga bolje ne može".

"Ako bi se razmišljalo o nečem većem, to je jedna potpuno nova dimenzija koja opet ne bi riješila problem kojeg mogu svesti na dvije razine. Prvo su krijumčari, ovi koji se ovdje uhvate u mrežu, koje naša policija ščepa, to su u principu sitne ribe i oni su od naših sudova kažnjavani smiješnim, prijateljskim kaznama", naveo je predsjednik.

Naveo je kako u zatvor praktički ne idu te da se time stimulira krijumčare da samo nastave.

"Ako te kazne s 1000 eura, to je sitan novac u odnosu na zarade koje se ostvaruju. Kako to promijeniti? Izmjena zakona više nema smisla, zakon je prilično dobro napisan, sudovi bi trebali suditi drugačije", ocijenio je Milanović.

'BiH i Srbija otaljavaju'

Naveo je kako je strateški dio problema u susjednim državama - Bosni i Hercegovini i Srbiji, koje "otaljavaju".

"Te države su - ne samo BiH i Srbija - u međuprostoru nesigurnosti, nedefiniranosti, dakle spremne su na svašta i na ništa. Nemaju jasnu perspektivu ulaska u Europsku uniju, Srbija nešto prtlja s Rusijom, tu se spotiču. To nema nikakvu perspektivu i, s obzirom na to da se radi o malim državama, EU što prije mora ozbiljno prionuti poslu i te države dobiti sebi, inače ih gubimo", rekao je predsjednik.

Što se tiče seoskih straža kakve predlaže gradonačelnik Sinja Miro Bulj, Milanović kaže da toga nije bilo ni u vrijeme njegovog djeda.