Politika

IRAN POTVRDIO POTPORU HAMASU U RATU S IZRALEOM: Ajatolah Hamenei sastao se u Teheranu s čelnikom Hamasa

Autor Hina

Čelnik Hamasa Ismail Haniya izvijestio je iranskog vrhovnog vođu o najnovijim događajima u Pojasu Gaze, izvijestili su iranski mediji

Iranski vjerski vođa Ali Hamenei i šef Hamasa Ismail Haniya na sastanku u Teheranu
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei sastao se u Teheranu s čelnikom palestinske grupe Hamas koju podržava Teheran, Ismailom Haniyom, objavili su u nedjelju iranski državni mediji, dan nakon što je Hamasov dužnosnik rekao da su se sastali proteklih dana.

Mediji prenose da je Haniya, koji od 2019. živi na relaciji Katar - Turska, "izvijestio Hameneija o najnovijim događanjima u Pojasu Gaze i o zločinima cionističkog režima u Gazi, kao i o događajima na Zapadnoj obali".

Iran podržava Hamas

Iran kaže da podržava Hamas, ali napominje da nije odigrao nikakvu ulogu u iznenadnom prošlomjesečnom napadu militanata na Izrael.

"Ajatolah Hamenei pohvalio je postojanost i otpor naroda Gaze, izrazivši golemo žaljenje zbog zločina cionističkog režima, koji izravno podupiru Washington i neke zapadne zemlje", objavila je iranska državna TV.

Teheran prijeti Izraelu 'teškim posljedicama' nastavi li napadati Gazu

Ne navodeći kada je sastanak održan, iranska novinska agencija Tasnim objavila je kako je vrhovni iranski vođa Hamenei "istaknuo dosljednu politiku Teherana koja se sastoji u potpori palestinskim snagama otpora u borbi protiv cionističkih okupatora".

Klerikalni iranski establišment upozorio je Izrael, zemlju koju odbija priznati, na "teške posljedice", nastave li se napadi na Pojas Gaze.