Politika

RAT IZRAELA I HAMASA PODIJELIO I SJEVERNU IRSKU: Protestanti za Izraelce, katolici podržavaju Palestince

Autor Hina

Sjevernoirski katolici tvrde da upravo oni najbolje mogu razumjeti Palestince, dok protestanti u Ulsteru kažu da suosjećaju s Izraelom i njegovom borbom protiv terorizma

Rat između Izraela i Hamasa podijelio je i stanovnike Sjeverne Irske, pa protestanti podržavaju Izrael, a katolici Palestince
Izvor: Paul Faith / AFP / Profimedia

Sjeverna Irska udaljena je tisućama kilometara od Bliskog istoka, ali znaci tamošnjeg sukoba mogu se vidjeti na ulicama gradova te britanske pokrajine.

Palestinske i izraelske zastave vijore se u proirskim i probritanskim četvrtima u Sjevernoj Irskoj, podsjećajući na vlastitu povijest sukoba i podjela koje još uvijek utječu na svakodnevni život unatoč mirovnom sporazumu iz 1998.

Zastave, grafiti i murali pokazuju potporu Palestincima ili Izraelu, ovisno o tome na kojoj se strani podjele nalaze.

Propalestinske zastave u katoličkim dijelovima Belfasta

Na Falls Roadu, glavnoj arteriji u većinski proirskim zapadnim četvrtima Belfasta, Pat Sheehan, zastupnik Sinna Feina, bivšeg političkog krila IRA-e, objasnio je da lokalno stanovništvo osjeća empatiju prema Palestincima.

"Ako postoji neka nacija koja može razumjeti poteškoće s kojima sada žive Palestinci, to su Irci", rekao je Sheehan za AFP ispred svježe oslikanog propalestinskog murala.

Zastupnik Sinn Feina Pat Sheehan ispred propalestinskog murala u Belfastu
Izvor: Paul Faith / AFP / Profimedia

Sheehan je na svečanosti prije dva tjedna otkrio mural na kojem je ispisano "Slobodna Palestina" sa stisnutom šaku u palestinskim i irskim bojama.

"Irska je 800 godina patila u kolonijalnoj okupaciji, bilo je mnogo oružanih ustanaka protiv britanske vladavine, a vidimo kako Palestinci pate u sličnoj situaciji", dodao je.

Palestinske zastave već se dugo vijore u prorepublikanskim područjima, no njihov je broj posljednjih tjedana dramatično porastao.

Izraelske zastave u protestantskim četvrtima sjevernoirske prijestolnice 

U blizini "linije mira“, jedne od mnogih prepreka od betona i metala koje dijele četvrti Belfasta čak i 25 godina nakon mirovnog sporazuma, probritansko područje Shankill Road sada krase izraelske zastave.

Brian Kingston, zastupnik najveće probritanske stranke DUP-a rekao je da unionistička zajednica dugo godina razumije izraelski cilj.

"Vidimo da je Izrael godinama užasno patio od terorizma baš kao i mi", rekao je Kingston, koji je svojedobno bio i belfastski gradonačelnik.

Zastupnik unionističkog DUP-a Brian Kingston pred proizraelskim plakatom u Belfastu
Izvor: Paul Faith / AFP / Profimedia

Ranije tog dana, Kingston je prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice bombaškog napada IRA-e na prodavaonicu ribe i krumpirića na Shankill Roadu u kojem je poginulo devet ljudi.

"IRA i PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija) surađivali su u međunarodnom terorizmu", rekao je.

'Pogrešno povlačenje paralela sukoba u Sjevernoj Irskoj s onim između Izraela i Palestinaca'

PLO je osnovan 1964. godine i njegovo vojno krilo teroriziralo je Izraelce prije nego što su dvije strane potpisale mirovni sporazum 1993. godine.

Ronit Berger Hobson, rođena Izraelka i profesorica na Kraljičinom sveučilištu u Belfastu, rekla je da je počela istraživati mirovni proces u Sjevernoj Irskoj kako bi naučila kako bi se on potencijalno mogao primijeniti na izraelsko-palestinski sukob.

Hobson je rekla da sjevernoirsko iskazivanje solidarnosti vjerojatno proizlazi iz uglavnom pogrešnog povlačenja paralela sa sukobom između Izraela i Palestinaca.

"Sukobi su daleko kompliciraniji. Baš kao što ovaj ovdje seže stoljećima unatrag, tako je i u onom između Izraelaca i Palestinaca, ali na vrlo različite načine".