Politika

NASTAVAK SUKOBA MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA OKO REZOLUCIJE: 'Odluka o stavu Hrvatske donesena samo po instrukcijama Vlade'

Autor Adriano Milovan

Predsjednik Zoran Milanović u petak je kazao da je naš predstavnik u Ujedinjenim narodima slušao samo 'instrukcije iz Vlade', dok je premijer Andrej Plenković rekao da Hrvatska nije mogla podržati rezoluciju u kojoj nema osude Hamasa'

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković i u petak su se nastavili sukobljavati oko glasanja Hrvatske u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, kada je hrvatski predstavnik dignuo ruku protiv rezolucije o Gazi, u kojoj se traži hitna uspostava humanitarnog primirja.

Hrvatska je, podsjetimo, bila jedna od 14 zemalja koje nisu podržale rezoluciju koju je predložio Jordan.

Osim Hrvatske, na isti su način glasali i predstavnici SAD-a, Izraela, Austrije, Mađarske i Češke, te još nekoliko zemalja.

Većina članica EU bila suzdržana

Manji dio članica EU, poput Francuske, Belgije, Irske i Španjolske, podržao je rezoluciju. Većina članica Unije, na čelu s Njemačkom, Italijom i Poljskom, bila je suzdržana.

Glasanje u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji o Gazi 27. listopada 2023.
Izvor: UN, X

Na kraju je za rezoluciju u Općoj skupštini UN-a prošlog petka navečer po našem vremenu glasalo 120 članica UN-a. Suzdržano je bilo 45, dok je protiv bilo samo 14, među njima i Hrvatska.

Rezolucija je, dakle, usvojena, no nije pravno obvezujuća.

Sukob počeo dan nakon glasanja u Općoj skupštini UN-a

Plenković i Ministarstvo vanjskih poslova naknadno su objasnili da je Zagreb uskratio zeleno svjetlo rezoluciji jer se u njoj izrijekom ne spominje Hamas i ne osuđuju njegovi zločini.

Milanović je, međutim, u subotu, dan nakon glasanja o rezoluciji, kazao da je Hrvatska, kao i većina članica EU, trebala ostati suzdržana.

Plenkovićevu je Vladu optužio da je samostalno donijela odluku, iako su šef države i Vlada, po Ustavu, sukreatori vanjske politike zemlje. Štoviše, kazao je da ga Banski dvori nisu "ni obavijestili ni konzultirali“ kako će hrvatski predstavnik u UN-u glasati. Plenkovića je potom optužio da mu "radi iza leđa“ i krši Ustav.

'Hrvatska, po odluci Plenkovićeve Vlade, ni u kom slučaju ne bi glasala za rezoluciju'

Slične je poruke šef države poslao i u petak iz Rijeke, odgovarajući na novinarska pitanja o glasanju hrvatskog predstavnika u Općoj skupštini UN-a.

"Glasao je slušajući samo Plenkovića, a odluka je donesena prijevarno i pretvorno, iza leđa i bez konzultacija s predsjednikom Republike“, naglasio je Milanović.

Kazao je, priopćili su s Pantovčaka, kako je stalni predstavnik Hrvatske u UN-u "dobio instrukciju da mora glasati protiv, a suzdržano samo bude prihvaćen kanadski amandman“, kojim se izrijekom osuđuje Hamas i njegovi zločini na tlu Izraela.

"Kanada je podnijela amandman s osudom Hamasa, što je razumno, koji nije prihvaćen i Kanada je bila suzdržana. Hrvatska misija je dobila instrukciju iz Banskih dvora da može biti suzdržana tek ako prođe kanadski amandman. To što bi bilo dovoljno Kanadi da glasa za rezoluciju, Hrvatskoj nije bilo dovoljno“, poručio je Milanović, dodajući kako Hrvatska, prema odluci Vlade, "ni u kom slučaju ne bi glasala za rezoluciju“.

'Što bih trebao pitati Plenkovića za mišljenje i dopuštenje da iznesem stav?'

Odbacio je Plenkovićeve tvrdnje da se ni on ne konzultira s Vladom oko vanjskopolitičkih pitanja. Plenković je kao primjer za svoju tvrdnju naveo Milanovićevu prijetnju iz prošle godine da će blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO ako se ne poboljša položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Ja sam iznosio stavove o širenju NATO-a i o načinu na koji bi Hrvatska to trebala iskoristiti za poboljšanje statusa Hrvata u BiH, ali nikada nisam Hrvatsku obvezivao glasom kao što to radi Plenković. Na summitu NATO-a prije godinu dana sam zaustavio donošenje završnog dokumenta, ali hrvatska Misija pri NATO-u je bila potpuno uključena u to, kao i Zrinjevac. Tražio sam da se u dokumentu spomene Daytonski sporazum. Dakle, ja sam iznosio svoje stavove u javnost. Što bih trebao pitati Plenkovića za mišljenje i dopuštenje?“, kazao je, prema priopćenju iz Ureda predsjednika, Milanović.

Ponovno optužio Plenkovića za kršenje Ustava

Ponovno je optužio Plenkovića za kršenje Ustava.

"Davno je bilo potrebno sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali Plenković to uporno ignorira i time krši Ustav“, kazao je Milanović.

'Nema mira na Bliskom istoku bez uspostave palestinske države'

Šef države je zaključio kako nema rješenja krize na Bliskom istoku bez uspostave palestinske države.

"O tome se ne smije šutjeti, posebno Hrvati koji su proli svoj rat, a u onom prethodnom dali desetke i stotine tisuća antifašista koji su spašavali i židovske glave. I to ne za novac, nego iz uvjerenja“, poručio je, prema pisanju Hine, Milanović.

Plenković kaže da Hrvatska nije podržala rezoluciju jer se u njoj ne osuđuje Hamas

Hrvatska nije glasala za rezoluciju Opće skupštine UN-a jer u njoj nije osuđen napad Hamasa u kojem je ubijeno 1400 Izraelaca, ponovio je u petak premijer Plenković.

Premijer Andrej Plenković
Izvor: Sime Zelic/PIXSELL/PIXSELL

"Nema nijednog političkog razloga, nijedne političke procjene, da bi Hrvatska trebala dignutu ruku za takvu rezoluciju”, kazao je, prema pisanju Hine, Plenković.

'Priprema se nova rezolucija'

Dodao je kako se u Vijeću sigurnosti UN-a, na prijedlog njegovih 10 nestalnih članica, priprema nova rezolucija u kojoj će se osuditi napad Hamasa, a koju će Hrvatska podržati.
Ponovio je da je "Hrvatska za mir“ i da je Vlada odobrila 250.000 eura za pomoć civilima u Pojasu Gaze.

Istakao je i da Vlada od početka rata ima isti stav - osudila je napad Hamasa i podržala pravo Izraela na samoobranu, ali i pozvala izraelske vlasti na poštivanje međunarodno i humanitarnog prava.