Politika

NE ŽELI BITI 'POVOD ZA PRITISKE NA SRBIJU I SRPSKI SVET': Vulin podnio neopozivu ostavku na mjesto čelnog čovjeka BIA-e

Autor Hina

Dosadašnji direktor srbijanske obavještajne službe Aleksandar Vulin, koji se nalazi pod sankcijama SAD-a, tvrdi da Zapad od Srbije traži da 'prestane biti suverena zemlja'

Direktor BIA-e Aleksandar Vulin
Izvor: Handout / AFP / Profimedia

Direktor srbijanske obavještajne službe (BIA) Aleksandar Vulin, koji se od srpnja nalazi pod američkim sankcijama, podnio je u petak neopozivu ostavku.

Američko ministarstvo financija ga je 11. srpnja stavilo na listu sankcija zbog navodne korupcije, umiješanosti u trgovinu oružjem i drogom te zbog veza s Rusijom.

Kaže da Washington i Bruxelles 'traže njegovu glavu'

Vulin je u petak priopćio da podnosi neopozivu ostavku navodeći kao razlog da "SAD i Europska unija traže njegovu glavu kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji".

"Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i 'srpski svet', ali neću dozvoliti da budem povod za ucjene i pritiske na Srbiju i 'srpski svet'", napisao je Vulin.

'Srbija se suočava s prijetnjama koje se mogu usporediti samo s ultimatumom Austro-Ugarske iz 1914.'

Po njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija susreću se s prijetnjama i ucjenama koje se mogu usporediti samo s austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine.

"Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija", tvrdi Vulin.

'Zapad bi od nas tražio i protjerivanje kineskih investicija'

Također smatra da, ako bi Srbija pristala to učiniti, Zapad tu ne bi stao i sljedeći zahtjev bio bi "protjerivanje kineskih investicija, bezuvjetna tehnološka i ekonomska ovisnost o Zapadu, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvaćanje zapadnih vrijednosti u kojima nema mjesta za tradicionalnu obitelj i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu".

Ustvrdio je da njegova ostavka neće promijeniti politiku SAD-a i EU prema Srbiji, ali će usporiti nove zahtjeve i ucjene.

"Mala je moja žrtva u odnosu na veličinu svetinja koje branim", dodao je, zahvaljujući Vučiću na prilici da "brani Srbe i Srbiju".