Politika

EUROPSKI IZBORI: Najnovije ankete ukazuju na oporavak pučana i blagi uspon krajnje ljevice i desnice

Po najnovijim projekcijama Euractiva za izbore u lipnju, Europska pučka stranka (EPP) smanjila je projicirani gubitak, i povećala razliku u odnosu na sa socijaliste (S&D), dok su stranke Ljevice i desničarske skupine ID porasle

Izvor: Pixabay

Unatoč tome što bi, po sadašnjem izračunu, EPP u novom sazivu izgubio tri mjesta u odnosu na sadašnjih 176 (od ukupno 705), pučani i dalje dominiraju u projekcijama raspodjele mandata u novom sazivu Europskog parlamenta.

Posljednje brojke ukazuju i na njihov oporavak u odnosu na gubitak od 16 mjesta na kojeg je ukazivala projekcija iz kolovoza.

Članice EPP-a rastu u Estoniji, Sloveniji i Njemačkoj

Nacionalne stranke koje su članice skupine EPP zabilježile su porast u anketama u listopadu u zemljama poput Estonije, Slovenije i Njemačke.

Što se tiče zemalja u kojima su nedavno bili izbori, španjolski Partido Popular (PP) popeo se s 21 na 23 projicirana mjesta u Europskom parlamentu, i to zbog trenutačno nestabilne političke atmosfere i kontroverznih pregovora vlade s katalonskim separatističkim strankama.

U Poljskoj Građanska koalicija (KO) i Narodna stranka (PSL) također su porasle u anketama nakon pobjede na izborima protiv konzervativne stranke PiS, što za EPP znači četiri zastupnika više u usporedbi s kolovozom.

S&D nazaduje

Za razliku od EPP-a, progresivni savez Socijalista i demokrata (S&D), najveća skupina lijevog centra, nazadovala je za ukupno pet mjesta u usporedbi s projekcijom iz kolovoza, kada je prognozirano da će osvojiti tri mjesta više od sadašnjih 141.

To se uglavnom pripisuje odluci Stranke europskih socijalista PES i skupine S&D da isključe iz članstva stranku Smer koja je pobijedila na izborima u Slovačkoj, kao i trećeplasiranu stranku Hlas, i to zbog, kako kažu, pomaka udesno. Time je S&D izgubio sedam prognoziranih zastupnika iz Slovačke.

U Italiji, socijaldemokratska Demokratska stranka (PD) također je izgubila tri zastupnika u odnosu na kolovoz.

EPP po kalkulacijama sada ima najveće vodstvo u odnosu na S&D još od veljače 2021., iako je taj jaz trenutno samo za jedno mjesto manji u odnosu na trenutačnu razliku u sadašnjem sazivu Europskog parlamenta od 35 zastupnika.

Liberali ostvaruju mali porast

Liberalna skupina Renew je ostvarila porast od tri projicirana mjesta u usporedbi s projekcijom iz kolovoza, iako će i dalje, u usporedbi sa sadašnjim brojem mjesta koje drže u Parlamentu, izgubiti osam zastupnika.

Njemačke stranke FDP i Freie Wähler dobile bi danas jedno mjesto više nego u kolovozu, dok se predviđa kako će češka stranka ANO i finska Suomen Keskusta osvojiti 10 odnosno dva mjesta.

U Italiji, stranka Azione bi trebala donijeti četiri zastupnika.

U Francuskoj je stranka Emmanuela Macrona, Renaissance, u očitom opadanju, iako je i dalje druga politička snaga u zemlji i jedna od glavnih stranaka u europskoj političkoj skupini Renew.

Kad se sve to zbroji, tradicionalni trojac mainstream političkih skupina - EPP, S&D i Renew - imao bi u novom sazivu ukupno 404 mjesta u sazivu koji bi se po novim pravilima proširio na 720 zastupnika.

Ekstremi bilježe dobitke, Zeleni i dalje u opadanju

Međutim, politička skupina EU koja je ostvarila najveći skok u anketama u odnosu na kolovoz je europska Ljevica, koja je zaradila sedam dodatnih mjesta i sada bi mogla imati ukupno 45.

Francuska Komunistička stranka ulazi u projekcije s četiri nova mandata, dok La France Insoumise (LFI) osvaja još jedno mjesto, osvojivši osam zastupnika.

Sinistra Italia pridružuje se projekcijama s jednim novim mjestom, a ciparska stranka AKEL također osvaja još jedno mjesto.

Na desnici, nacionalno-konzervativni savez ECR osvaja 80 zastupnika, ili dva manje nego što je predviđeno u kolovozu, dok bi skupina krajnje desnice Identitet i demokracija (ID) mogla imati ukupno 76 mandata, to jest tri više nego u projekciji iz kolovoza.

U sklopu skupine ID, njemački AfD je u odnosu na kolovoz napredovao za dva nova mjesta, i došao na ukupno 23, dok nizozemski PVV osvaja pet mandata, a francuski Rassemblement National kontroverzne Marine Le Pen ukupno 24.

Talijanska desničarska Lega i dalje gubi glasače koje preotima stranka Fratelli d' Italia premijerke Giorgije Meloni, jer gube još jedno mjesto u usporedbi s predviđanjima iz prošlog kolovoza, čime je njihov ukupan broj mandata sada osam.

S druge strane, Zeleni/EFA nastavljaju svoj pad. Ponajnovijoj projekciji gube još jedno zastupničko mjesto, što znači da su trenutno u minusu od 21 mandata u odnosu na sadašnji saziv.

Talijanska Europa Verde nedavno je ušla u projekciju s dva zastupnička mjesta, no dva mandata luksemburških Zelenih potpuno su nestala, što je u skladu s katastrofalnim rezultatima na nacionalnim izborima u listopadu.

Dinamična priroda europske politike

Potencijalni pozitivan znak im dolazi iz Njemačke, gdje stranka Volt Deutschland ulazi u projekcije s jednim mandatom.

Najnoviji pomaci u odnosu političkih snaga ilustriraju dinamičnu prirodu europske politike, pri čemu nacionalna politička zbivanja znatno mijenjaju sastav Europskog parlamenta.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU election forecast: EPP reduces losses as Left and ID make gains)