Politika

'DIGITALNA SAMOSTALNOST': Internetske stranice vodećih institucija u Republici Srpskoj prešle na srbijansku web domenu

Autor A. M.

Ranije su internetske stranice u Republici Srpskoj uglavnom bile registrirane na 'neutralnoj' domeni '.net', čime su izbjegavale korištenje internetske domene BiH '.ba', a sada prelaze na internetsku domenu susjedne Srbije '.rs'

Milorad Dodik s predstavnicima institucija Republike Srpske u Banjoj Luci
Izvor: Dejan Rakita/PIXSELL/Dejan Rakita/Pixsell

Nakon što su mrežne stranice institucija Republike Srpske danima bile nedostupne, sada su ponovno dostupne, ali s domenom ".rs“, koja je u svijetu interneta međunarodna oznaka za susjednu Srbiju, objavio je u petak sarajevski Dnevni avaz.

Tako su s novom, srbijanskom domenom osvanule web stranice predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (www.predsjednikrs.rs), kao i Vlade Republike Srpske (www.vladars.rs).

S druge strane, mrežna stranica Narodne skupštine Republike Srpske i dalje je dostupna na staroj, što se državne pripadnosti tiče - neutralnoj domeni ".net“ (www.narodnaskupstinars.net), pokazuje internetska pretraga.

U Sarajevu kažu da Republika Srpska nikada nije prihvatila internetsku domenu '.ba'

U Dnevnom avazu ističu kako Republika Srpska nikada nije prihvatila međunarodnu internetsku domenu BiH ".ba“, zbog čega su njene službene stranice bile registrirane na generičkoj internetskoj domeni ".net“.

Sada će, tvrdi sarajevski dnevnik, pozivajući se na izjavu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, više od 3000 internetskih stranica iz tog bosanskohercegovačkog entiteta biti prenijeto na srbijansku domenu ".rs“.

Iako ova oblast u BiH nije do kraja uređena, nisu bez osnove ocjene da je Republika Srpska praktično proglasila digitalnu samostalnost, ocjenjuju u Dnevnom avazu.

Opasnost od pravnih, tehničkih i sigurnosnih problema

Stručnjaci s kojima je taj listi razgovarao kažu da bi BiH trebala što je moguće prije urediti pitanje korištenja internetskih domena.

Iako korištenje domene druge države nije zabranjeno, jer su i međunarodna pravila kod korištenja internetskih domena fleksibilnija nego kod, primjerice, korištenja telefonskog predbroja za države, korištenje domene druge države može stvoriti brojne pravne, tehničke i sigurnosne probleme, posebno kod zaštite osobnih podataka građana, upozoravaju sugovornici Dnevnog avaza.

Stranice vodećih institucija Republike Srpske bile danima nedostupne

Stranice institucija Republike Srpske proteklih su dana bile nedostupne jer su im pružatelji usluga otkazali postojeće ugovore za održavanje mrežnih stranica. Riječ je, kako tvrde mediji u BiH, o američkoj kompaniji Verisign.

To je, istakli su u Banjoj Luci, izravna posljedica američkih sankcija prema vodećim dužnosnicima Republike Srpske. Kazali su i kako sada tragaju za rješenjem problema te su najavili tužbu zbog rušenja stranica i online servisa bez prethodne najave.

Prema riječima premijera Viškovića, Republika Srpska je unaprijed platila sve troškove pružateljima usluga do 2025. godine, objavila je Hina.

Novi problem u odnosima Sarajeva i Beograda?

Čini se da su u Banjoj Luci sada našli rješenje za taj problem, prebacivši internetske stranice predsjednika i vlade entiteta na domenu istočnog susjeda.

To bi, međutim, moglo stvoriti novi problem u odnosima Sarajeva i Beograda, posebno nakon što je Dodik ovih dana kazao da se zalaže za stvaranje "Velike Srbije“ mirnim putem, koja bi, po njemu, obuhvatila Srbiju s Kosovom, Crnu Goru i Republiku Srpsku.

Iz Crne Gore su burno reagirali na Dodikove riječi, poručivši kako je Crna Gora 2006. zaokružila svoju državnost, pristupila NATO-u i sada želi u Europsku uniju.