Politika

MIGRACIJE: Austrija želi preslikati britanski program slanja azilanata na obradu u treće zemlje

Autor Euractiv/Oliver Noyan

Austriju će u četvrtak posjetiti britanska ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman, od koje vlada u Beču želi više doznati o britanskom iskustvu s prosljeđivanjem obrade zahtjeva za azil u treće zemlje

epa10592073 Austrian Interior Minister Gerhard Karner delivers his speech during a joint press conference with Romanian Interior Minister Lucian Bode (not pictured) shortly after his arrival at the Romanian Interior Ministry headquarters in Bucharest, Romania, 26 April 2023. EPA-EFE/Robert Ghement
Izvor: Robert Ghement/EPA

Austrija ustraje na povjeravanju zahtjeva za azil trećim zemljama, što Velika Britanija već radi, putem kontroverznog sporazuma s Ruandom.

"Velika Britanija ima veliko iskustvo kad se radi o provedbi procedure azila izvan Europe", izjavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner tiskovnoj agenciji APA uoči sastanka s Braverman.

I Nijemci razmišljlaju o britanskom modelu

Takve ideje se u poljednje vrijeme sve glasnije zagovaraju širom Europe, a i Njemačka vlada razmišlja o takvom pristupu.

Budući da "sve više država slijedi primjer Austrije", kako se ističe u priopćenju austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova od utorka, "proširenje suradnje s trećim zemljama trebalo bi se moći provoditi i u sklopu novog Pakta o azilu i migracijama".

"Nastavit ćemo dosljedno raditi na tome da Komisija premjesti takve procedure za dobivanje azila izvan Europe i tako ih omogući".

Model za cijelu EU

Sporazum Velike Britanije i Ruande posebno je zanimljiv za Austriju i mogao bi poslužiti kao model za cijelu EU, dodaje austrijsko ministarstvo.

Po tom programu, osobe za koje Velika Britanija smatra da su nezakoniti migranti ili tražitelji azila mogu se deportirati u Ruandu radi daljnje obrade. Ako im se odobri azil, onda moraju tamo i ostati i ne mogu se vratiti u Veliku Britaniju.

U britanskoj javnosti taj program je doveo do velikih prijepora, budući da britanski vrhovni sud preispituje njegovu zakonitost nakon što ga je nižestupanjski žalbeni sud već proglasio nezakonitim.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Austria keen to learn from UK’s experience in outsourcing asylum claims)