Politika

SKANDAL U NIZOZEMSKOJ: Uhićen službenik centra za borbu protiv terorizma zbog prosljeđivanja državnih tajni Maroku

Autor Euractiv/Benedikt Stöckl

Nizozemske vlasti uhitile su prošlog tjedna službenika za borbu protiv terorizma i policajku zbog sumnje na curenje državnih tajni, u slučaju za kojeg lokalni mediji tvrde da je umiješan Maroko

Izvor: Pixabay

Prema napisima u nizozemskim medijima, osumnjičen je službenik Nacionalne koordinacije za protuterorizam i sigurnost (NCTV) Abderrahim El M., 64-godišnjak iz Rotterdama, koji je tamo radio kao prevoditelj s arapskog i viši analitičar.

Vjeruje se kako je on iznosio osjetljive informacije vezane za policijske službe za borbu protiv terorizma, ekstremizma i radikalizacije.

Već dugo pod sumnjom

El M. je navodno već dugo bio pod sumnjom da je odgovoran za prosljeđivanje informacija marokanskoj vladi, a nizozemska policija je o njemu primila nekoliko upozorenja, no nije poznato je li išta napravljeno.

I on, i uhićena policajka - koja je ranije radila u NCTV-u i čija umiješanost u curenja informacija nije razjašnjena - dovedeni su u utorak pred istražnog suca koji im je odredio pritvoru od najmanje dva tjedna.

'Uznemirujuća poruka'

NCTV se nalazi pod ingerencijom ministrice pravosuđa Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD/Renew).

"Odmah na početku želim reći da je ovo vrlo uznemirujuća poruka. Naravno, mislim da to treba pravilno i neovisno istražiti... Vrlo je važno da se kriminalistička istraga... na čelu s državnim tužiteljstvom, može odvijati neometano", napisala je ministrica u pismu upućenom parlamentu.

Nizozemski zastupnici rekli su da su "šokirani" uhićenjem i traže daljnju istragu.

"Uznemirujuća vijest o curenju državnih tajnih iz NCTV-a i policijskih službenika! Ministrica Yesilgoz-Zegerius trebala bi dati što je više moguće pojašnjenja - uključujući i pitanje ima li ljudi koji su zbog ovog u neposrednoj opasnosti - čim to važnost istrage omogući", zastupnik liberala Joost Sneller (D66/Renew) rekao je na društvenim mrežama.

"Ali, tražiti 'manje' nije dopušteno," komentirao je zastupnik krajnje desnice Geert Wilders (PVV/ID) misleći na vlastitu predizbornu izjavu iz 2014., da će se pobrinuti da u Nizozemskoj bude "manje Marokanaca", što je u to vrijeme dovelo do zgražanja u javnosti.

Maroko je otprije upleten u prošlogodišnji skandal nazvan Katargate, u kojem su marokanske vlasti potkupile nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu kako bi lobirali u korist Maroka.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Dutch arrest counterterrorism official for alleged leak to Morocco)