Politika

HRVATSKA EUROZASTUPNICA ŽELJANA ZOVKO ZA OTVARANJE PREGOVORA: 'BiH mora otvoriti pregovore o ulasku u EU, zaslužila je'

Autor Adriano Milovan

Ako ne dođe do otvaranja pristupnih pregovora, moglo bi doći do razočaranja i zasićenja cjelokupnim procesom u BiH, upozorila je Zovko

Željana Zovko, hrvatska eurozastupnica i stalna izvjestiteljica Europskog parlamenta za Azerbajdžan
Izvor: Europski parlament

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko pozvala je Europsku komisiju da preporuči otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, kao i s Ukrajinom i Moldavijom.

Zovko, koja je i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, ocijenila je da je Vijeće ministara BiH, na čelu s predsjedateljicom Borjanom Krišto, u kratkom roku ostvarilo "opipljive rezultate“, poput izglasavanja proračuna i donošenja niza europskih zakona te da "aktivno radi na reformi izbornog zakona“ u BiH.

'Važno je dati poticaj kandidatima'

"S ovakvim opipljivim rezultatima, moramo dati poticaj BiH i vratiti vjeru u njezinu europsku budućnost, kako ne bi došlo do razočaranja i zasićenja cjelokupnim procesom u zemlji", poručila je Zovko, a prenio je Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP), čiji je HDZ član, u priopćenju od srijede.

Zovko je naglasila i kako je u trenutnom geopolitičkom kontekstu važno nastaviti dinamiku proširenja Unije, što uključuje i podršku državama na njihovu europskom putu.

"Za Republiku Hrvatsku izuzetno je važno da BiH dobije poziv za otvaranje pristupnih pregovora zajedno s Ukrajinom i Moldavijom, jer je to prvenstveno pitanje stabilnosti Zapadnog Balkana, kao i sigurnosti europskih vanjskih granica", zaključila je Zovko.

Preporuka Europske komisije o otvaranju pregovora s BiH i dalje visi u zraku

Podsjetimo, Europska komisija bi 8. studenoga trebala objaviti izvješće o napretku kandidata, u kojem će ocijeniti i dosadašnji napredak BiH na putu prema članstvu u EU. Očekuje se da će Komisija preporučiti otvaranje pregovora s BiH, no zasad još nema potvrde da će ocjena Europske komisije biti pozitivna.

Ni predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je u srijedu posjetila Sarajevo, nije izričito rekla da će Komisija preporučiti otvaranje pregovora s tom zemljom. Kazala je jedino da je "BiH mjesto u EU“, ali je upozorila da je za to potrebno "ubrzati reforme".

Prije nego što Europska komisija objavi izvješće o napretku kandidata, povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Varhelyi predstavit će "paket proširenja“ na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta. To će biti i prilika za raspravu o njemu.

Odluku o otvaranju pregovora ne donosi Europska komisija, nego države članice EU. Hrvatska je, kao i brojne druge članice, u više navrata kazala kako podržava otvaranje pristupnih pregovora sa Sarajevom.

Prema informacijama koje su se pojavile u medijima, zasad su protiv otvaranja pregovora s BiH Njemačka i Nizozemska. 

BiH postala kandidat krajem 2022. godine

BiH je status kandidata za članstvo u EU dobila krajem prošle godine. Pitanje članstva u EU jedno je od rijetkih pitanja oko kojeg postoji suglasnost političara iz sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji - Bošnjaka, Srba i Hrvata, te velike većine građana.

Iz Europske komisije posljednjih mjeseci optužuju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da opstruira proces otvaranja pristupnih pregovora. Zamjeraju mu i bliske veze s Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom

U Bruxellesu su zabrinuti i zbog velikog broja ilegalnih migranata u BiH koji pokušavaju ući na teritorij Hrvatske, a time i EU. I Zagreb i Bruxelles traže da se Frontex rasporedi na granice BiH, no sporazum o tome još nije postignut.

Zovko je u Europski parlament izabrana na listi HDZ-a, odnosno EPP-a, 2016. godine. Prije toga bila je veleposlanica BiH u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji te u nizu međunarodnih institucija.