Politika

SVE JAČI DIPLOMATSKI PRITISAK NA IZRAEL: I Jordan povukao veleposlanika iz Tel Aviva

Autori Hina A. M.

Kao razlog za povlačenje veleposlanika iz Izraela, u Ammanu su naveli 'izraelski rat u Gazi koji uzrokuje neviđenu humanitarnu katastrofu'

Amman, Jordan
Izvor: Ute Grabowsky / imageBROKER / Profimedia

Jordan je odlučio "trenutno" povući svoga veleposlanika iz Izraela kako bi izrazio prosvjed i osudu izraelskog rata u Gazi, koji "uzrokuje neviđenu humanitarnu katastrofu", reklo je Ministarstvo vanjskih poslova iz Ammana.

"Danas je ministar vanjskih poslova Ayman al-Safadi odlučio trenutno povući jordanskog veleposlanika u Izraelu", kaže se u priopćenju jordanskog Ministarstva vanjskih poslova od srijede.

Ne žele povratak izraelskog veleposlanika u Amman dok traju napadi na Gazu

"Odbacujemo i osuđujemo izraelski rat koji se nastavlja u Gazi koji ubija nedužne i uzrokuje humanitarnu katastrofu bez presedana", dodaje se.

Jordanski šef diplomacije također je uputio svoje ministarstvo da obavijesti izraelskog kolegu "da ne šalje natrag svoga veleposlanika, koji je prethodno napustio kraljevinu".

Al-Safadi je rekao da se veleposlanici mogu vratiti kad "Izrael zaustavi svoj rat u Gazi, humanitarnu katastrofu koju izaziva i zaustavi mjere lišavanja Palestinaca prava na hranu, vodu, lijekove i to da žive siguran i stabilan život."

Druga arapska zemlja koja je priznala Izrael

Jordan je potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1994. godine i time postao druga arapska zemlja koja je s Izraelom uspostavila diplomatske veze.

Jordan je u izraelskom ratu za neovisnost 1948/49. godine zauzeo Zapadnu obalu s tadašnjim Istočnim Jeruzalemom, kojeg je proglasio svojim drugim glavnim gradom. Zapadnu je obalu anektriao 1950. godine, no nadzor nad njom je izgubio u Šestodnevnom ratu s Izraelom 1967. godine, kada su izraelske snage zauzele i istočni dio Jeruzalema, kao i Gazu, Golan i Sinaj. 

Vlasti u Ammanu odrekle su se 1988. Zapadne obale, uz uvjet da se na tom prostoru, koji je bio pod izraelskom okupacijom, stvori samostalna palestinska država. 

Jordan je 1994. godine, uz posredovanje SAD-a, potpisao mirovni sporazum s Izraelom i priznao svog zapadnog susjeda. Time je postao druga arapska država, nakon Egipta, koja je priznala postojanje Izraela. S vremenom, Jordan i Izrael razvili su dobre odnose.

Iako ne kontrolira istočni dio Jeruzalema, kojeg su Izraelci spojili s nekadašnjim zapadnim dijelom u jedinstveni grad, Jordan ima posebna prava nad muslimanskim i kršćanskim svetim mjestima u Starom gradu u Jeruzalemu.