Politika

ULAZAK ŠVEDSKE U NATO I DALJE VISI U ZRAKU: Turski parlament neće žuriti s ratifikacijom pristupanja Švedske NATO-u

Autor Hina

'Sve što je hitno za druge zemlje, ne mora biti hitno i za nas', kazao je Fuat Oktay, predsjednik Odbora za vanjske poslove turskoga parlamenta

Fuat Oktay, predsjednik Odbora za vanjske poslove turskoga parlamenta
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Odbor za vanjske poslove turskog parlamenta raspravljat će o ratifikaciji švedskog članstva u NATO savezu kada to uobičajenim tijekom dođe na red, rekao je predsjednik odbora u srijedu, dodavši da pitanje nije toliko hitno za Ankaru kao za neke druge zemlje.

O prijedlogu zakona Švedska-NATO "raspravljat će se kad za to dođe vrijeme u skladu s dnevnim redom odbora za vanjske poslove. Sve što je hitno za druge zemlje, ne mora biti hitno za nas", rekao je Fuat Oktay zastupnicima na sastanku u parlamentu.

Erdogan skinuo veto, ali konačna odluka je na parlamentu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prije deset dana je službeno turskom parlamentu proslijedio zahtjev za pristupanjem Švedske u NATO, nakon 17 mjeseci blokade, objavio je njegov ured.

Erdogan je u srpnju skinuo svoj veto na pristupanje Švedske NATO-u, dodajući da će ratifikacija ovisiti o turskom parlamentu, koji je nastavio s radom 1. listopada nakon ljetne stanke.

I dalje zategnuti odnosi Ankare i Stockholma

Erdogan je nastavio od ljeta vršiti pritisak na Švedsku da poduzme mjere protiv vrijeđanja Kurana.

Ankara predbacuje švedskim vlastima i blagost prema kurdskim militantima koji žive na njezinu teritoriju i traži da ih desetke izruči.

Ankara je odobrila ulazak Finske u NATO 30. ožujka.