Politika

EUROPSKI IZBORI: Češke vladajuće stranke iz različitih europskih političkih skupina dogovorile zajedničku izbornu listu

Češke stranke povezane s europskim pučanima (EPP) i desničarskom političkom skupinom ECR izaći će na europske izbore 2024. sa zajedničkom listom, u pokušaju suprotstavljanja populistima i kreiranju saveza konzervativaca i desnice

epa10718645 Czech Republic's Prime Minsiter Petr Fiala speaks to the media as he arrives for the second day of a European Council in Brussels, Belgium, 30 June 2023. EU leaders are gathering in Brussels for a two-day summit to discuss the latest developments in relation to Russia's invasion of Ukraine and continued EU support for Ukraine as well as the block's economy, security, migration and external relations, among other topics. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

Petr Fiala, češki premijer i predsjednik stranke ODS (ECR), najavio je taj savez u petak, zajedno sa strankama iz vladajuće koalicije, TOP 09 i KDU-ČSL, koje su obje dio pučana.

"Sljedeći europski izbori bit će bitka između onih koji vide Europu kao prigodu za suradnju i onih koji Europi samo koriste kao jeftin cilj za svoje političke napade ili kao jednostavan izvor novca", rekao je Fiala.

Savez za borbu protiv populizma

Češka je već imala sličan savez oformljen za borbu protiv populizma 2021. godine, kada je koalicija ODS-a, TOP-09 i KDU-ČSL uspjela pobijediti populističku stranku ANO bivšeg premijera Andreja Babiša.

"Nakon iskustva koje smo već imali s populistima, znamo da to neće izgledati lijepo [u predizbornoj kampanji] - bit će to vrijeme laži i širenja neistina te podjela u društvu. Želimo se suočiti s tim. Znamo kakvu opasnost to predstavlja i odlučili smo prevladati razlike u našim mišljenjima", pojasnio je Fiala.

'Meki euroskepticizam'

Njegov ODS, koji je član desničarske skupine ECR, konzervativna je stranka s "mekim euroskeptičnim" stajalištima, stranka TOP 9 (EPP) ima proeuropsku i liberalno-konzervativnu orijentaciju. KDU-ČSL je kršćansko-demokratska stranka, također u skupini EPP, i predstavlja tradicionalne konzervativne birače, posebice u ruralnim područjima - te se smatra više proeuropskom od ODS-a.

Njihov rezultat na europskim izborima 2024. također je bitan, jer će Češka 2025. imati i nove parlamentarne izbore. Kad bi populisti njihovoj koaliciji desnog centra nanijeli poraz na europskim izborima, to bi moglo pogoršati i njihove izglede na nacionalnim izborima.

Izvor iz EPP-a s kojim je razgovarao Euractiv ukazao je kako je suradnja stranaka desnog centra i desnice dobar način za sprečavanje dolaska populista na vlast.

"U Slovačkoj fragmentirani proeuropski dio političkog spektra nije uspio spriječiti povratak na vlast još jednog populista koji se prerušio u socijalista, Roberta Fica".

Dublja suradnja EPP i ECR

Također se razgovaralo o eventualnim promjenama članstva u europskim političkim skupinama čeških koalicijskih stranaka nakon izbora. No, prema riječima nositelja liste Alexandera Vondre (ODS), sve će ostati isto.

"Tu ne očekujem nikakve promjene. Mi (ODS) ostat ćemo u ECR-u, a naši kolege (TOP 09 i KDU-ČSL) ostat će u EPP-u. Međutim, želimo pridonijeti tome da se budući sastav Europskog parlamenta i Europske komisije razlikuje od onoga što imamo danas, tako da njima ne dominira zeleno-lijeva većina, već da se ustroji vladajuća koalicija, od centra pa prema desnici", pojasnio je Vondra.

To je potvrdio i Fiala, koji je također naglasio kako očekuje "dublju suradnju" između EPP-a i ECR-a.

"Mi smo u ECR grupi, jedni smo od njenih osnivača, i usko smo vezani za nju. Jedna od karakteristika te konzervativne skupine jest da se želimo držati zajedno, a naš zajednički neprijatelj su svakakvi populisti, a među njima i desni populisti. Zato je za nas puno prirodnije da surađujemo s EPP-om", dodaje Fiala.

Dobri odnosi Fiale i Webera

Prije osnivanja ECR-a 2009. godine, ODS je bio član Europskih demokrata, koji je bio dio političku skupine s EPP-om. Kako je ranije izvijestio Euractiv, Fiala ima dobre odnose sa sadašnjim čelnikom EPP-a Manfredom Weberom, koji bi vjerojatno volio da se Fialov ODS pridruži EPP-u.

"Već dugo vremena na sastancima EPP-a, Petra Fialu spominju i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik EPP-a Weber kao osobu koja se shvaća vrlo ozbiljno i koja je pouzdan partner za razgovore i zajedničke dogovore", kaže lider KDU-ČSL (EPP) Marian Jurečka.

Češka kao uzor Europi?

Predizborna suradnja između desnog centra (EPP) i desnice (ECR) možda neće biti samo češka pojava.

"Naši partneri u Italiji, koji su članovi EPP-a, kao i premijerka Italije, koji je članica ECR-a, razmišljaju o sličnom modelu za izlazak na europske izbore", kaže Jurečka, misleći očito na Forza Italia iz EPP-a i potencijalnu suradnju sa strankom Fratelli d'Italia talijanske premijerke Giorgije Meloni.

Suradnja na nacionalnoj razini isključivo je domaća odluka i o tome se ne nameću pravila na razini EU, istaknuo je za Euractiv neimenovani dužnosnik EPP-a.

"Situaciju na nacionalnim razinama ne bi trebalo ekstrapolirati na razini EU... Ako negdje postoji suradnja [naših članica] s proeuropskim strankama koje nisu nužno stranke desnog centra, to ne znači da će i EPP nakon izbora raditi to isto na europskoj razini".

Tri uvjeta EPP-a za suradnju na razini EU

Isti dužnosnik također je ponovio tri uvjeta EPP za suradnju na europskoj razini - potencijalni partneri moraju biti proeuropski, zagovarati vladavinu prava i proukrajinski.

ODS ispunjava te kriterije jer ne dovodi u pitanje češko članstvo u EU, ne ugrožava vladavinu zakona u toj zemlji i snažno je proukrajinski orijentiran.

Međutim, te kriterije ne ispunjavva jedna od većih stranaka u ECR bloku, poljske stranke PiS, zbog političkog utjecanja na funkcioniranje pravosuđa i slobodu medija u Poljskoj.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czech EPP, ECR parties form joint EU elections list)