Politika

NJEMAČKI KANCELAR NAJAVIO NOVE MJERE PREMA RUSIJI: Europa donosi deseti paket sankcija uoči godišnjice ruske invazije

Autor Hina

To će biti poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kazao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemački savezni kancelar Olaf Scholz
Izvor: ABDULHAMID HOSBAS / AFP / Profimedia

Europa će ponovno pooštriti sankcije Rusiji uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, najavio je u srijedu njemački kancelar Olaf Scholz, dan uoči posebnog summita EU.

Bit će to, dodao je, poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

'Putin neće postići svoje ciljeve'

"Putin neće postići svoje ciljeve - ni na bojnom polju ni kroz diktirani mir", rekao je Scholz u obraćanju Bundestagu, donjem domu njemačkog parlamenta. 

Dodao je da će EU podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno u ratu koji je počeo 24. veljače prošle godine. 

Reuters navodi da je u siječnju iz diplomatskih izvora doznao da zemlje EU rade na desetom paketu sankcija koji bi trebao biti spreman oko godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Poseban summit čelnika EU

Scholz je kritizirao javno nadmetanje među nekim zemljama oko toga tko može isporučiti više i bolje oružje Ukrajini, rekavši da to slabi jedinstvo saveznika. 

"Čuvamo i jačamo tu koheziju tako što prvo povjerljivo pripremamo odluke, a tek onda ih priopćavamo", rekao je Scholz prema rukopisu svog govora, pozivajući se na suradnju s američkim predsjednikom Joeom Bidenom oko odluke da Ukrajini isporuči moderne borbene tenkove.

Osim rata u Ukrajini, čelnici EU trebali bi na svom posebnom summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu raspravljati i o ilegalnim migracijama i ekonomskoj situaciji u bloku.