Politika

ZNAKOVITA PORUKA UOČI SUMMITA O MIGRANTIMA: Orban traži da EU financira izgradnju ograda na granicama

Autori Reuters Euractiv.com

Mađarski premijer Viktor Orban je prije europskog summita na kojem će se okupiti 27 lidera i diskutirati o temi migracija izjavio da "ograde na granicama štite čitavu Europu"

Viktor Orban zalaže se za izgradnju ograda i financiranje iz centralnog budžeta EU
Izvor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Europsku uniju da financijski podupre izgradnju ograda na granicama, te je tako ponovno podgrijao ideju koja je dugo smatrana neprihvatljivom na europskom nivou. I to upravo uoči europskog summita na kojem će 27 lidera raspravljati između ostalog i o mjerama protiv ilegalnih migracija. 

Okupljanje lidera 27 zemalja članica sazvano je nakon što su Austrija i Nizozemska pokrenule pitanje sve većeg broja ulazaka migranata u EU. U 2022. ih je prijavljeno ukupno 330.000 što je skok od 64 posto u odnosu na godinu ranije.

Države EU podijeljene su u stavovima o prihvaćanju izbjeglica i godinama se fokusiraju na jačanje vanjskih granica kako bi spriječili osobe da ulaze ilegalnim, često smrtonosnim rutama.

Poljska, Mađarska i Slovenija podigle su ograde kako bi spriječile ulazak izbjeglica i migranata, ali je Europska komisija, koja upravlja zajedničkim budžetom, do sada odbijala plaćati izgradnju takvih ograda. Predstavnici Europske komisije protivili su se podizanju takvih ograda između ostalog i zato jer se smatra da su u suprotnosti s liberalnim demokratskim vrednostima i ljudskim pravima. 

Orban je, međutim, sada, prenosi državna novinska agencija MTI, direktno pozvao EU da financira takve projekte, i naveo da "ograde štite cijelu Europu".