Politika

UOČI IZBORA U LIPNJU: Europski parlament odredio vremenske rokove za rad na novim zakonima do kraja sadašnjeg saziva

Autor Euractiv/Eleonora Vasques

Europski parlament odredio je interne rokove za dovršenje rada na zakonskim prijedlozim prije isteka trenutnog mandata, stoji u dopisu kojeg je Euractiv dobio na uvid

epa10923328 Members of the European Parliament (MEPs) attend a session of the European Parliament in Strasbourg, France, 17 October 2023. The EU Parliament's session runs from 16 till 19 October. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Europski parlament jedna je od dvije zakonodavne institucije EU, uz Vijeće EU, u kojem se okupljaju ministri država članica i donose zakone na prijedlog Europske komisije.

Budući da su sljedeći europski izbori zakazani za lipanj 2024., europarlamentarci žele žurno dovršiti rad na zakonskim prijedlozima prije formiranja novog saziva, jer nema nikakvih garancija da će se u budućem sazivu nastaviti rad na njima.

Zadnji rokovi

Početkom veljače sljedeće godine bit će "zadnji tjedan za postizanje privremenog dogovora s Vijećem o objavljivanju zakona prije ljeta 2024.", navodi se u dopisu.

Drugi krajnji rok postavljen je za prva dva tjedna ožujka, za "postizanje privremenih sporazuma s Vijećem u cilju objavljivanja zakonskih prijedloga u jesen 2024. godine u skladu s procedurom ispravka".

Dugotrajan zakonodavni postupak

Kad Komisija objavi zakonski prijedlog, pokreće se "redovni zakonodavni postupak" i Parlament i Vijeće počnu interno pregovarati o svojem zajedničkom stajalištu o pojedinim dijelovima predloženog zakona. Kad se zajednička stajališta usvoje, počinju međuinstitucionalni pregovor, "trijalog" između Parlamenta, Vijeća i Komisije.

Kada se sve tri institucije slože, to se naziva "privremeni sporazum" i on se onda šalje na izglasavanje Parlamentu i Vijeću. Zbog toga su europski zakonodavni postupci iznimno dugi i često znaju potrajati najmanje godinu ili godinu i pol dana.

Netom prije isteka zakonodavnog mandata, institucije EU moraju osmisliti rješenja kojima se prednost daje osim zakonskim prijedlozima koje je potrebno odobriti i donijeti prije izbora, koji će se u ovom slučaju održati početkom lipnja 2024.

Vremenski okvir za utvrđivanje prioriteta

U dopisu se navodi "jesen 2023." kao vremenski okvir za odlučivanje o određivanju prioriteta koje treba odobriti prije kraja mandata. Krajem studenog, Konferencija predsjedavatelja parlamentarnih odbora (CCC) održat će sastanak s budućim belgijskim predsjedništvom Vijeća radi "razgovora o zakonodavnim prioritetima".

CCC je političko tijelo Europskog parlamenta koje koordinira rad svih parlamentarnih odbora, tijela koja su u središtu zakonodavnog rada parlamenta.

Belgija preuzima predsjedanje EU 

Belgijska vlada će predsjedavati Vijećem u prvoj polovici 2024., te će ona biti zadužena za sastavljanje dnevnog reda od siječnja do lipnja 2024.

Sredinom ožujka CCC će održati sastanak o trenutačnom stanju preostalih prijedloga i raspravljat će o "očekivanjima od novog saziva", dok će posljednja sjednica Europskog parlamenta prije izbora biti zakazana za 22. i 25. travnja.

Zakonski prijedlozi koji se ne odobre prije isteka ovog saziva bit će prebačeni na sljedeći. Međutim, posebno na strani Parlamenta, može se dogoditi da oni u novom sazivu idu u ponovno razmatranje, ovisno o tome do koje zakonodavne faze su došli.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: LEAK: EU Parliament sets deadlines for closing files under this mandate)