Politika

SUĐENJE DODIKU ZAKAZANO ZA 22. STUDENOGA: Lider bosanskih Srba prije suđenja putuje u Rusiju, nada se susretu s Putinom

Autor Hina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je kako sudski proces smatra nelegalnim i najavljuje jače vezivanje uz Rusiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 22. studenoga početak suđenja lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, a on je uoči tog procesa ponovo tvrdio kako taj sud nije legalan i najavio jače oslanjanje na Rusiju.

Sud je na svojim mrežnim stranicama za taj datum najavio početak glavnom pretresa pred sucem Mirsadom Strikom, kojemu je taj predmet dodijeljen kroz sustav automatske raspodjele.

'Ne možemo vjerovati jednom takvom procesu'

Iskusni sudac Strika, odmah nakon što je objavljena informacija o tom predmetu, našao se na udaru prorežimskih medija u Republici Srpskoj, koji ga uporno optužuju za pristranost. Toj su se kampanji pridružili i Dodikovi najbliži suradnici na pozicijama u vlasti, poput entitetskog premijera Radovana Viškovića.

"I sudac i tužitelj su Bošnjaci, nemam ništa protiv bošnjačkog naroda, ali iskustva koja smo imali u Sudu BiH daju nam za pravo da ne možemo vjerovati jednom takvom procesu", izjavio je Višković u četvrtak navečer na skupu potpore Dodiku, kojeg su organizirali u Doboju.

Višković je uz to kazao kako je cilj takvih skupova poslati Dodiku poziv da "ne sudjeluje" na predstojećem suđenju.

Parlament Republike Srpske mogao bi donijeti odluku kojom Dodiku brani odlazak u Sarajevo na suđenje

Na sličnom stajalištu je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je u četvrtak kazao da postoji mogućnost da taj parlament donese odluku kojom bi Dodika obvezao da ne ide na suđenje u Sarajevu. On smatra da je na taj način potrebno zaštititi instituciju predsjednika Republike Srpske.

Ukoliko se Dodik odbije odazvati pozivima za suđenje, to bi značilo da ga policija mora privesti, a takav je scenarij potaknuo nagađanja koja će to agencija učiniti i kakva bi bila eventualna reakcija u Republici Srpskoj.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak ranije ovoga tjedna kazao je kako će njegovi policajci bez oklijevanja obaviti tu zadaću dobiju li sudski nalog.

Dodik rekao da 'ne razumije optužnicu'

Dodik i direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić optuženi su na temelju odredbi kaznenog zakona BiH, po kojima je neprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Osuđujuća presuda znači i automatsku zabranu obnašanja izabranih dužnosti, što je u Dodikovu slučaju uklanjanje s pozicije predsjednika Republike Srpske.

Dodik i Lukić optuženi su jer su potpisali, odnosno objavili, odluku o stupanju na snagu dva zakona što ih je ranije ove godine usvojio parlament Republike Srpske, a nakon što ih je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio.

Obojica su se 16. listopada izjasnila kako se ne osjećaju krivim po optužnici, a Dodik je u prvom pojavljivanju na sudu u ulozi optuženog tvrdio i kako uopće ne razumije optužnicu te ne zna zbog čega je tamo došao.

U svemu vidi urotu SAD-a

U izjavi za jednu lokalnu televiziju u Prnjavoru, Dodik je u četvrtak kazao kako Sud BiH i dalje smatra nelegalnim te kako zna da je cilj proces rušenje sadašnje vlasti u Republici Srpskoj, koju predvodi njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a da iza svega stoji urota koju predvodi SAD.

"'Skontali' su da prvo 'povale' Milorada Dodika, da ga zatvore pa da će, vjeruju, početi da se raspada SNSD", kazao je uličnim rječnikom lider bosanskih Srba.

Otvoreno podržao rusku agresiju na Ukrajinu

Dok čeka početak suđenja, Dodik je odlučio u studenome putovati u Rusiju i nada se kako će tamo ponovo sresti Vladimira Putina. Uoči tog putovanja u intervjuu za ruski propagandni servis Sputnjik žalio se na sankcije što ih je SAD ovog tjedna uveo i njegovoj kćeri i sinu te je kazao kako se kani jače osloniti na rusku potporu.

Uz to je otvoreno podržao rusku agresiju na Ukrajinu.

"Vjerujem da Rusija mora završiti posao u samoj Ukrajini, ne može vjerovati Zapadu. Vjerujem da Rusija smatra, a to ću pitati i samog predsjednika, koliko on bude mogao kazati, da krajnji cilj mora biti perfektna kontrola čitavog prostora koji može biti opasan za samu Rusiju", zaključio je Dodik.