Politika

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE U IZRAELU: Grlić Radman sastao se s Cohenom i izrazio solidarnost Hrvatske s Izraelom

Autor Adriano Milovan

Hrvatska Vlada podržava Izrael u obrani države, poštujući međunarodno humanitarno pravo i zaštitu civilnog stanovništva, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov izraelski kolega Eli Cohen
Izvor: MVEP

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman posjetio je u četvrtak Izrael, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Grlić Radman se u Jeruzalemu sastao sa svojim izraelskim kolegom Elijem Cohenom te je izrazio solidarnost hrvatske Vlade s Izraelom i izraelskim narodom nakon što je Hamas napao Izrael i ubio preko 1400, a ranio više od 5200 osoba, ističu na Zrinjevcu.

Tražio pomoć izraelske Vlade u evakuaciji hrvatskih državljana iz Gaze

"Od napada, 7. listopada ove godine, hrvatska Vlada je najoštrije i u više navrata osudila terorističko-ratni čin, zločine nad civilima i odvođenje talaca. Hrvatska Vlada podržava Izrael u obrani države, poštujući međunarodno humanitarno pravo i zaštitu civilnog stanovništva“, stoji u priopćenju.

Dodaje se kako je Grlić Radman zamolio pomoć izraelske Vlade u što žurnijoj evakuaciji hrvatskih državljana iz Pojasa Gaze.

'Hrvatska zagovara nastavak razvojne i humanitarne pomoći Palestincima'

Tijekom posjeta Izraelu, hrvatski ministar vanjskih poslova susreo se i s obiteljima otetih i zatočenih osoba, a kojih je trenutno 224. istaknuta je važnost međunarodne koordinacije i pomoć u pregovorima, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjećaju i da je Vlada u srijedu odlučila uputiti humanitarnu pomoć civilima u Pojasu Gaze u iznosu od 250.000 eura.

"Hrvatska trajno zagovara nastavak razvojne i humanitarne pomoći palestinskim građanima“, napominje se u priopćenju.

Sastanak i s jeruzalemskim latinskim patrijarhom 

Grlić Radman se u Jeruzalemu sastao i s latinskim patrijarhom Jeruzalema Pierbattistom Pizzaballom, s kojim je razmijenio mišljenja o teškoj humanitarnoj situaciji i pronalaženju dugoročno održivih rješenja. 

Obojica su istaknuli ulogu hrvatskih franjevaca u Svetoj zemlji, zaključuje se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.