Politika

FICO OSTVARIO NAJAVE: Slovačka obustavlja slanje vojne pomoći Ukrajini

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Slovačka će obustaviti slanje vojne pomoći Ukrajini, najavio je u četvrtak novi proruski premijer Robert Fico, što će vrlo vjerojatno izazvati napetosti na summitu europskih lidera u četvrtak popodne

epa10893658 Slovak former Prime Minister and chairman of the Smer-SD party Robert Fico (C) talks to media after Slovakia's parliamentary elections at party's headquarters in Bratislava, Slovakia, 01 October 2023. According to official results, Smer-SD party with leader Robert Fico won the parliamentary elections with almost 23 percent. Progresivne Slovensko party (Progressive Slovakia) ended up behind him, with almost 18 percent. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Izvor: MARTIN DIVISEK/EPA

Samo dan nakon što je imenovana njegova nova trostranačka koalicijska vlada, Fico je u obraćanju slovačkim zastupnicima rekao kako Slovačka "više neće Ukrajinu opskrbljivati oružjem".

"Ne podržavam isporuku nikakve vojne pomoći Ukrajini... Obustava vojnih operacija najbolje je rješenje koje imamo za Ukrajinu, a Europska unija bi, umjesto uloge dobavljača oružja, trebala biti mirotvorac", kazao je Fico.

Protiv sankcija Rusiji

U obraćanju zastupnicima Fico je opet ponovio svoje protivljenje sankcijama protiv Rusije.

"Neću glasati za bilo kakve sankcije protiv Rusije, ukoliko ne vidimo analize njihovog utjecaja na Slovačku".

"Ako se radi o sankcijama koje će nam nanijeti štetu, kao što je to s većinom sankcija, onda ne vidim razloga da ih podržim", dodao je.

Slovačka nastavlja pružati humanitarnu pomoć Ukrajini

Tom najavom Fico je ispunio obećanje iz predizborne kampanje, ali je dodao kako će Slovačka i dalje pružati humanitarnu pomoć Ukrajini.

Slovačka nova vlada sastoji se od Ficove ljevičarske stranke Smer-SD, ekstremno desne i proruske stranke SNS i stranke Hlas-SD, koja je nastala nakon raskola u Smeru.

Prethodna vlada desnog centra pod vodstvom bivših premijera Ľudovíta Ódora i Eduarda Hegera uputila je nekoliko paketa oružja Ukrajini, uključujući i sustav zračne obrane S-300 i stare borbene zrakoplove MiG-29.

Udaljava se od 'mainstreama' u EU

Smer-SD pobijedila je na izborima u rujnu, s obećanjima o okončanju vojne pomoći Ukrajini, što je smjesta izazvalo zabrinutosti zbog rastućih pukotina u dosad manje-više jedinstvenoj podršci Zapada Kijevu. Najnovijom izjavom Fico će vjerojatno ući u sukob s drugim europskim čelnicima kada se kasnije u četvrtak pojavi na svom prvom summitu EU u Bruxellesu.

Osim pitanja sukoba između Izraela i Hamasa kao glavnog prioriteta, očekuje se kako će se čelnici EU na sastanku u Bruxellesu obvezati i na daljnju potporu Ukrajini u ratu protiv ruske invazije. Neki dužnosnici i diplomati EU izrazili su posljednjih tjedana bojazan kako bi se Ukrajina sada mogla naći u situaciji da se mora boriti za političku pozornost i resurse Zapada, posebice SAD-a, zbog nove krize na Bliskom istoku.

Međutim, na sastanku se neće moći odobriti višegodišnji planovi za financijsku pomoć u iznosu od 50 milijardi eura i plan za vojnu pomoć Ukrajini u iznosu do 20 milijardi eura, izjavili su diplomati prije sastanka. Ta pomoć će biti dio šire bitke oko europskog proračuna, za koju se dužnosnici nadaju kako će biti okončana do konca godine, i što će vjerojatno kulminirati teškim pregovorima na sljedećem redovitom summitu EU u prosincu.

Europske čelnike brine i Orban 

Osim pitanja pomoći za Ukrajinu, sve veći broj članica EU zabrinut je za sudbinu jedinstvenog stajališta Unije u odnosu na Rusiju, posebice kad se mađarski premijer Viktor Orban i njegovim ministri sve češće javno sastaju s ruskim kolegama.

Prošli tjedan Orban se rukovao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na forumu u Pekingu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Slovakia announces halt of military aid to Ukraine)