Politika

TUSK U BRUXELLESU: Lider poljske opozicije i budući premijer želi odmrznuti europska sredstva

Čelnik poljske oporbe i potencijalni budući premijer Donald Tusk otišao je u Bruxelles kako bi razgovarao o odmrzavanju europskih sredstava iz Fonda za oporavak, koja su blokirana zbog zabrinutosti oko vladavine zakona u Poljskoj

epa10901882 Opposition Civic Platform Chairman Donald Tusk (R) speaks during an open meeting with residents at the headquarters of the University of Law and Administration in Rzeszow, southeast Poland, 05 October 2023, as part of parliamentary election campaign. Poles will elect 460 MPs and 100 senators for a four-year term in parliamentary elections on 15 October. EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT
Izvor: Darek Delmanowicz/PAP

Nakon što su poljske oporbene stranke i službeno najavile namjeru da formiraju novu vladu nakon izbornog uspjeha, Tusk je pokrenuo i korake prema smirivanju odnosa s Bruxellesom, narušenih tijekom osmogodišnje vladavine konzervativne stranke PiS, i kako bi uvjerio Europsku komisiju da odmrzne sredstva namijenjena Poljskoj u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF).

"Vrlo je dobro da Donald Tusk što je prije moguće želi dogovoriti proceduru za dobivanje tih fondova za Poljsku, čak i prije preuzimanja mjesta premijera," izjavio je za Euractiv eurozastupnik Tuskove Građanske platforme (PO, EPP) i bivši ministar vanjskih poslova i obrane Radoslaw Sikorski.

'Nigdje ne vidim kamione pune eura'

Tusk je nedavno naišao na kritike iz još uvijek vladajućeg PiS-a jer nije ispunio svoje obećanje s jednog od predizbornih skupova kako će odmah dan nakon izbora otići u Bruxelles i otključati taj novac, iako su oporbeni političari kasnije pojasnili kako je to bila "samo metafora".

PiS-ova zastupnica u Europskom parlamentu - također bivša ministrica vanjskih poslova - Anna Fotyga, odbila je za Euractiv komentirati Tuskov posjet. Upitana o njegovom izbornom obećanju, kazala je kako bi, da sluša takve izjave, očekivala da kamioni puni eura već stoje na poljskoj granici.

"Nigdje ih ne vidim", sarkastično je zaključila.

'Uvodni sastanak'

Tusk će se u Bruxellesu sastati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, izjavio je glasnogovornik Komisije Eric Mamer za Euractiv, koji je to opisao kao "uvodni sastanak."

Tusk, koji je predsjedavao Europskim vijećem od 2014. do 2019., namjerava razgovarati i s povjerenicima Europske komisije za gospodarstvo i trgovinu Paolom Gentilonijem i Valdisom Dombrovskisom, rekao je šef europskih pučana Manfred Weber.

Europska komisija zamrznula novac namijenen Poljskoj

Europska komisija je zamrznula 35,4 milijardi eura za Poljsku u okviru RRF-a, a otpuštanje sredstava uvjetovano je ostvarenjem nekoliko ključnih etapa vezanih za vladavinu prava, o čemu se poljska vlada složila s Bruxellesom. Dosad je Komisija utvrdila da PiS nije zadovoljio uvjete za odmrzavanje tog novca.

Povjerenik EU za pravosuđe Didier Reynders izjavio je za Financial Times ranije ovog mjeseca kako će nova vlada imati priliku deblokirati isplatu tog novca, ali da su za to potrebne konkretne reforme, posebice vezano za neovisnost pravosuđa.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Tusk to discuss unblocking EU funds for Poland)