Politika

SANKCIJA PROTIV RUSIJE MIJENJAJU I MEDIJSKU SCENU: Njemački ogranak televizijske mreže Russia Today zatvara vrata

Autor Euractiv/Molly Killeen

Njemački ogranak ruske državne TV mreže Russia Today (RT DE) zatvorit će vrata nakon posljednjog paketa sankcija Europske unije, mjesec dana nakon što je isto morala učiniti i njihova francuska podružnica.

epa10019759 A board with the logo of Russia Today (RT) is on display at the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in St. Petersburg, Russia, 18 June 2022. The 25th St.Petersburg International Economic Forum runs from 15 to 18 June 2022. EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
Izvor: ANATOLY MALTSEV/EPA

U petak, 3. veljače, RT DE je najavio gašenje svih svojih novinarskih aktivnosti, kao posljedica devetog paketa europskih sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, uvedenog u prosincu prošle godine. Najava iz Njemačke dolazi nakon što se u siječnju zatvorila francuska podružnica RT France, uslijed odluke francuske vlade da im zamrzne svu imovinu zbog sankcija koje je uveo Bruxelles.

U izjavi danoj prošlog tjedna, iz RT DE su najavili obustavljanje novinarskog djelovanja u Njemačkoj zbog sankcija EU, koje su opisali kao "represiju novinarskih i medijskih sloboda" i zbog kojih su prisiljeni na takav potez. Još nakon prvog paketa sankcija uvedenih u ožujku RT DE je radio sa smanjenim kapacitetom, jer su europske restrikcije uvele zabranu emitiranja u EU svih ogranaka mreže RT, kao i Sputnika, mreže koju također kontrolira Moskva.

Proširen popis medija kojima se oduzima koncesija

Te ekonomske sankcije su u vrijeme donošenja bile opisivane kao mjere koje ciljaju na kompanije koje su "u srcu propagandnoj stroja Kremlja" i koje bi trebale obuzdati poplavu dezinformacija vezanih za rat u Ukrajini.

Međutim, takav potez nije u cijelosti podržao ostatak medijskog sektora. Primjerice, Europska novinarska federacija (EFJ) upozorila je da mediji spadaju u nacionalne kompetencije, tj. da se o njima ne odlučuje na razini cijele EU, i da bi takav potez bio "kontraproduktivan" i da se svodi na cenzuru - što bi moglo ugroziti slobodu govora u Europi u širem smislu.

U najnovijem paketu sankcija proširen je popis medija kojima je oduzeta koncesija za emitiranje, dodavanjem četiri nova imena - NTV/NTV Mir, Rusija 1, REN TV i Prvi Kanal.

Po uvjetima propisanih sankcija, tim medijima nije zabranjeno da se bave drugim oblicima novinarskog rada, poput npr. istraživanja ili intervjua. Međutim, zbog uvođenja stalno novih paketa restrikcija, tim medijskim kućama je sve teže financirati vlastiti rad.

"Deveti paket sankcija EU ugasio je financiranje za RT DE Productions, što znači da je postalo nemoguće da se kompanija nastavi baviti novinarstvom u Njemačkoj," napisala je na Telegramu direktorica RT DE Dinara Toktosunova.

"Internetska stranica i TV kanal RT DE nastavit će s emitiranjem izvan Europske unije, iz Moskve," dodala je.

Promjena medijske scene u Rusiji

RT France je također prestao s radom u siječnju, nakon što im je francusko ministarstvo financija zamrznulo imovinu, u skladu sa sankcijama koje je propisao Bruxelles. Nedugo nakon tog, neimenovani dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova najavio je da će Moskva recipročno uzvratiti, protiv francuskih medija u Rusiji.

Mediji u Rusiji su se od samog početka ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana našli pod pooštrenim restrikcijama. Nedugo nakon prvog napada u veljači 2022. Kremlj je usvojio nove zakone koji propisuju kazne do 15 godina zatvora za širenje "lažnih informacija" - uključujući i opisivanje rata u Ukrajini kao "invazije."

Zbog toga su brojni strani mediji zatvorili dopisništva u Rusiji, a mnogi nezavisni mediji bili su prisiljeni napustiti zemlju. Međutim, preseljenje uredništava u inozemstvo nije svima prošlo glatko.

U prosincu, ruski kanal TV Rain (Dožd), koji je bio prisiljen prekinuti s emitiranjem u Rusiji u ožujku 2022. da bi se zatim preselio u EU, izgubio je dozvolu za emitiranje u Latviji, nakon što je jedan od njegovih novinara implicirao da taj kanal pomaže ruskom ratnom stroju.

Taj voditelj vijesti je dobio otkaz, a TV Rain se ispričao gledateljima. U siječnju, nizozemski regulatori su tom kanalu odobrili dozvolu za emitiranje, nakon čega je njihov amsterdamski studio postao njihov glavni urednički centar - iako su zadržali ured u Rigi.

(Originalan članak čitajte ovdje: RT Germany to shut down following latest EU sanctions)