Politika

DOK SE ČEKA POČETAK KOPNENE INVAZIJE: Izraelci tvrde da je njihova vojska imala 'ograničene sukobe' unutar Pojasa Gaze

Autor Hina

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari tvrdi da je cilj izraelskih snaga bio 'ubiti teroriste koji se pripremaju za sljedeću fazu rata'

Izraelski vojnici u blizini Pojasa Gaze
Izvor: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Izraelska vojska u ponedjeljak je objavila da su njene kopnene snage u noći na ponedjeljak izvele ograničene upade u Pojas Gaze, dodavši kako zračne snage napadaju točke gdje se palestinski militantni okupljaju u očekivanju invazije.

Palestinska skupina Hamas u nedjelju je objavila da su se njezini borci sukobili s oklopnim snagama koje su infiltrirale južni dio Gaze, pritom uništivši dio izraelske vojne opreme. Izrael nije govorio o gubicima.

Žele 'eliminirati prijetnje terorista'

U televizijskom obraćanju o posljednjem vojnom djelovanju, glavni glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je i kako je sada potvrđeno da su u Pojasu Gaze 222 talaca odvedena iz Izraela 7. listopada.

"Tijekom noći bilo je upada tenkova i pješadije“, a njihov cilj je "ubiti ekipe terorista koji se pripremaju za našu iduću fazu u ratu“, kazao je Hagari, govoreći o operacijama "duboko“ u Gazi.

"Tim upadima se u obavještajnom smislu locira i traži što nam može pomoći u pronalasku talaca".

Hagari tvrdi da se takvim operacijama pomaže i u shvaćanju "gdje se teroristi okupljaju i organiziraju u očekivanju iduće faze rata“.

"Naš cilj je eliminirati takve prijetnje“.

I iz Hamasa priznaju da se sukobili s Izraelcima na području Pojasa Gaze

Hagari je naglasio da se vojna pripremljenost poboljšava i "cijelo vrijeme“ osnažuje.

Al-Qassam brigade, oružano krilo Hamasa, priopćile su, pak, da su se njihovi vojnici u nedjelju na jugu Pojasa sukobili s oklopnim snagama, tvrdeći da su uništena dva buldožera i tenk prije no što su napadači bili primorani povući se.