Politika

ODJECI SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU: U Austriji zabilježeno trostruko povećanje antisemitskih izgreda

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Izraelska zastava postavljena na glavnoj sinagogi u Beču potrgana je u jednom od brojnih antisemitskih izgreda širom Austrije koji su se u posljednja dva tjedna utrostručili

epa10914049 People attend a commemoration ceremony for the victims in Israel held by the Jewish Community in Vienna, Austria, 11 October 2023. Thousands of Israelis and Palestinians have died since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, leading to Israeli retaliation strikes on the Palestinian enclave. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Izvor: CHRISTIAN BRUNA/EPA

U video snimci postavljenoj na društvene mreže vide se dva mladića kako čupaju izraelsku zastavu s mjesta na kojem je postavljena - i gdje je trebala imati policijsku zaštitu - u subotu, u 2 sata ujutro.

Radi se samo o najnonijem u nizu izgreda u kojima se napada izraelska zastava.

Izraelske zastave čupali i u Salzburgu i Linzu

U Salzburgu je 14-godišnjak iščupao zastavu sa nosača na Palači Mirabell, dok su nepoznati napadači izrezali izraelsku zastavu u Linzu.

Nakon nedavnog izbijanja nasilja između Hamasa i Izraela, austrijski izraelsko kulturno društvo dobilo je 76 prijava o antisemitskim incidentima, poput cigle bačene u prozor kosher mesnice.

"U usporedbi s brojem izgreda u cijeloj 2022. godini, to predstavlja povećanje od 300 posto", izjavio je u nedjelju njihov glavni tajnik Benjamin Nägele.

Dodatni pritisak na austrijske vlasti

Izostanak obećane policijske zaštite bečke sinagoge i promijenjeno sigurnosno okruženje - jer uzbuna u Austriji o prijetnji od terorizma podignuta je na drugu najvišu razinu - stvaraju dodatni pritisak na ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera.

"Situacija u Austriji osjetljiva je i izazovna", rekao je u nedjelju Karner za ORF,  pozivajući na dodatne zakone kako bi se sigurnosnim službama omogućilo praćenje privatnih poruka na aplikaciji WhatsApp.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Austria sees sharp rise in acts of antisemitism)