Politika

ŠVEDSKA ZGROŽENA: Bivši pripadnici Islamske države neometano se zapošljavaju po školama i socijalnim službama

Autor Euractiv/Charles Szumski

Švedski mediji otkrili su da su rekreativni centri, ustanove za predškolski odgoj i socijalne službe među mjestima gdje danas bivši džihadisti Islamske države (ISIS), što je naišlo na osudu javnosti i političara

epa10925214 A Swedish national soccer team shirt and flowers are put in place next to a banner reading 'Courage to the Swedish people' during a commemoration for the two Swedish soccer fans who were killed by a gunman in a terrorist attack in Brussels, Belgium, 18 October 2023. A man, suspected of killing two Swedish nationals on 16 October, was shot dead by the Police during an operation. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

Prema navodima švedskog lista Expressen, koji je istraživao 83 švedskih državljana koji su se vratili u Švedsku nakon što su živjeli na teritoriju pod kontrolom ISIS-a, njih 21 svakodnevno radi s djecom, mladima i drugim ranjivim skupinama.

Njih 24, koje se opisuje kao "bicše borce ISIS-a" zaposlilo se u javnim službama, i to unatoč upozorenjima sigurnosnih službi da bi takozvani povratnici mogli pridonijeti novoj radikalizaciji i regrutiranju džihadista u Švedskoj.

'Švedsko društvo bilo je previše naivno'

To otkriće naišlo je na snažnu reakciju ministrice prosvjete Lotte Edholm iz švedske Liberalne stranke (Renew).

"Potpuno je neprihvatljivo da ljudi koji su teroristi ISIS-a rade u švedskim školama, rekreativnim centrima i na sličnim mjestima. To se ne bi trebalo dopustiti," rekla je novinarima, dodavši kako je švedsko društvo "bilo previše naivno".

'Trebalo je bolje provjeriti vlastite zaposlenike'

U nekoliko slučajeva koje je razotkrio Expressen, povratnici iz redova ISIS-a zapošljavani su ubrzo nakon povratka iz Sirije, gdje su u nerijetko proveli nekoliko godina kao članovi te terorističke sekte.

Edholm je rekla da bi poslodavci u školskom sustavu trebali "učiniti više" na provjeri pozadine vlastitih zaposlenika.

"Poslodavac ima odgovornost da pogleda reference i provjeri što je neka osoba radila prije zapošljavanja. U ovim slučajevima to se očito nije napravilo".

Nedostatak komunikacije sa sigurnosnim službama

Međutim, istaknula je i očit nedostatak komunikacije između švedskih sigurnosnih službi i drugih javnih službi.

"Državne vlasti moraju raditi zajedno. Sada razmatramo kako da uklonimo tajnost rada između državnih agencija, kako bi policija, socijalne službe i školski sustav mogli međusobno komunicirati, bez da tajnost rada to sprečava".

"Informacije o tim ljudima očito ima [švedska obavještajna agencije] SÄPO. Jasno je kako takve informacije moraju nekako stići do škola", rekla je Edholm.

Šveđanima zabranjen odlazak u terorističke države

U slučaju o kojem se ranije ove godine pisalo u švedskim medijima, jedan takav povratnik ISIS-a osuđen je zbog kršenja novog Zakona o putovanju, koji Šveđanima zabranjuje bilo kakav odlazak u terorističku državu, kao što je bio teritorij pod kontrolom ISIS-a. Unatoč tome, tri mjeseca nakon izdržavanja kazne zaposlio se u Göteborgu kao ispomoć u socijalnom radu s mladima, jer to kazneno djelo nije ostalo zabilježeno u njegovoj kaznenoj evidenciji.

"Školski sustav mora shvatiti da smo danas u drugačijoj situaciji. Morate imati odgovarajuće reference [kandidata] kada želite zaposliti ljude,čak i za one koji dolaze samo na zamjenu", zaključila je Edholm.

Slijedi istraga

Najavljeno je da će se pokrenuti nova istraga tog slučaja.

Navodi lista Expressen stižu samo nekoliko dana nakon što je u ponedjeljak migrant iz Tunisa koji je živio u Italiji i Belgiji i kojemu je bio odbijen zahtjev za azilom ubio dva švedska nogometna navijača u Bruxellesu.

Napadač je tvrdio da je član Islamske države, i nakon policijske potjere ubijen je u jednom briselskom kafiću.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Former jihadists found working in Swedish schools)