Politika

REAKCIJA ZAGREBA NA SPOMENIK VOĐI ČETNIČKOG POKRETA: Hrvatska osudila otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću u Beogradu

Autor A. M.

Ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je 'apsolutno neprihvatljivim' otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću u srbijanskoj prijestolnici i upozorilo Beograd da se radi o glorifikaciji ratnih zločinaca, što je protivno vrijednostima EU

Spomenik Draži Mihailoviću u Beogradu
Izvor: MILOS MISKOV/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

Nakon što je prije nekoliko dana u Beogradu otkriven spomenik vođi četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu Draži Mihailoviću, hrvatske su vlasti oštro osudile taj potez.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova od četvrtka upozorava se kako su "takvi postupci apsolutno neprihvatljivi, zabrinjavajući te u potpunoj suprotnosti s onime što Srbija deklarativno navodi kao svoj strateški cilj, a to je članstvo u Europskoj uniji".

Htjeli stvoriti etnički homogenu 'Veliku Srbiju'

"Nažalost, ovaj događaj samo je zadnji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama - proces rehabilitacije četničkog pokreta pa i samog njegovog vođe Draže Mihailovića. Hrvatska osuđuje ovaj čin te izražava očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina. Prekrajanje prošlosti, kao i glorifikacija ratnih zločinaca suprotno je europskim vrijednostima, predstavlja vrijeđanje žrtava i kao i svih pripadnika naroda koji su bili žrtve onih koji se sada rehabilitiraju", upozorava se u reagiranju Ministarstva vanjskih poslova. 

Podsjetimo, četnički je pokret u Drugom svjetskom ratu surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorima na području bivše Jugoslavije. Četnici su počinili jezive masovne zločine nad nesrpskim stanovništvom, posebno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a na udaru su im bili uglavnom Hrvati i Bošnjaci. 

Zalagali su se za stvaranje etnički homogene "Velike Srbije" i za obnovu monarhije. Glavne su protivnike vidjeli u antifašističkom partizanskom pokretu, predvođenom Josipom Brozom Titom.

Iako su jugoslavenska kraljevska vlada u izbjeglištvu i zapadni saveznici u početku podržavali četnike, vjerujući da se bore protiv okupatora, tijekom 1943. i 1944. godine su ih se odrekli, a pomoć su preusmjerili prema partizanskom pokretu.

Samom Draži Mihailoviću nove su partizanske vlasti sudile 1946. godine zbog izdaje, suradnje s okupatorom i ratnih zločina, nakon čega je pogubljen.

Odnosi Hrvatske i Srbije mogu se graditi 'samo na iskrenom odnosu prema prošlosti'

U Ministarstvu vanjskih poslova upozoravaju kako se odnosi između Hrvatske i Srbije mogu graditi "samo na iskrenom odnosu prema prošlosti, pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja".

"Hrvatska očekuje konkretne poteze Srbije u rješavanju sudbine nestalih, pitanju nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina i svim drugim otvorenim pitanjima“, zaključuje se u priopćenju hrvatske diplomacije.