Politika

KINESKI UTJECAJ: Njemačka tajna služba tvrdi da Peking kupuje utjecaj poklonima i putovanjima europskih političara

Autor Euractiv/Nick Alipour

Peking želi zapadnu politiku učiniti naklonjenijom Kini i potajno radi na angažiranju iskusnih političara, priopćila je njemačka domaća obavještajna služba BfV, a jedan takav slučaj uključuje eurozastupnika iz redova krajnje desnice

epa09826426 President of the German domestic intelligence service Thomas Haldenwang (L) looks on during press conference to present the German government’s action plan against far right extremism in Berlin, Germany, 15 March 2022. EPA-EFE/FILIP SINGER
Izvor: Filip Singer/EPA

Šef njemačke obavještajne službe BfV Thomas Haldenwang upozorio je da je zamijećen širi trend u posljednjih nekoliko godina u kojem Kina ostvaruje kontakte sa zapadnim političarima kako bi ih približila vlastitim ciljevima.

Haldenwang kaže kako je "Kina vrlo zainteresirana za razvoj klime povoljne za Kinu [u Njemačkoj] kako bi se [političko špijuniranje] zadržalo ispod radara".

'Nude im lijepa putovanja u Kinu'

"Pristupaju starim, poznatim političarima, kao i poslovnim čelnicima, i nude im lijepa putovanja u Kinu i poseban tretman, jer očekuju da će time Njemačkoj prenijeti prijateljski imidž Kine", rekao je Haldenwang novinarima u utorak.

Jedan od političara osumnjičenih za sumnjive veze s Kinom je Maximilian Krah, zastupnik u Europskom parlamentu i član ekstremno desne stranke AfD te nositelj njene liste za europske izbore 2024. godine.

Kraha se optužuje za sponzorirana putovanja u Kinu i sudjelovanje na događajima povezanima s kineskom Komunističkom partijom, po navodima portala T-online, koji je otkrio i da je Krah usko povezan s osobama koje se bave trgovanjem kineskim utjecajem.

Divljenje inicijativi Pojas i put

Unatoč svojoj političkoj orijentaciji, Krah ima relativno prijateljska stajališta prema Kini, što uključuje divljenje kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI) i zagovaranje veće trgovine s Kinom koju predstavlja kao način za suprotstavljanja američkom utjecaju i zaštitu njemačkog gospodarstva.

Međutim, kao relativno novo lice, Krah nije tipičan slučaj za kineske radnje, budući da Peking više voli takozvane "sive brade" - iskusne, utjecajne parlamentarce i poslovne vođe.

Upitan za komentar, Krah je rekao za T-online da ne vidi nikakve sukobe interesa u svom ponašanju.

Kina usmjerena na europsku politiku

Takve kineske aktivnosti označavaju pomak u odnosu na prijašnje strategije koje su se više bavile industrijskom špijunažom, i ukazuju na to da se Peking sve više kreće ciljanju na politiku, uslijed sve dramatičnije geopolitičke situacije, što je zamijećeno i izvan Njemačke.

"Vidimo da kineske vlasti igraju dugoročnu igru i njeguju kontakte kako bi manipulirale javnim mišljenjem u korist Kine", upozorio je prošle godine direktor britanskog MI5 Ken McCallum u govoru o stanju britanske sigurnosti.

Britanski list Times nedavno je otkrio kako je britanska konzervativna stranka povukla dva kandidata za parlament s izbornih lista 2021. i 2022. godine, nakon što je iz MI5 stigla dojava kako bi mogli biti špijuni.

Zabrinuti i Francuzi

Haldenwang je također rekao da je i francuska služba DGSI zabrinuta zbog kineskih aktivnosti.

Europske agencije blisko surađuju oko tog pitanja, kazao je, dodavši kako je u konačnici važno "ojačati svijest" o tom problemu među ljudima koji bi mogli biti potencijalni ciljevi.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German intelligence worried over China courting European politicians)