Politika

EUROPSKA UNIJA NUDI HITNU POMOĆ TURSKOJ I SIRIJI: Bruxelles aktivirao Mehanizam za civilnu zaštitu i satelitski sustav

Autor Adriano Milovan

I brojne su članice EU, među kojima je i Hrvatska, mobilizirale timove za urbano traganje i spašavanje, kao i spasilačke timove.

Potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell i povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič
Izvor: Thierry Monasse / Pool / AFP / Profimedia

Potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič ponudili su hitnu pomoć Unije Turskoj i Siriji, koje je u pogodio niz razornih potresa.

Ocijenili su kako je riječ o potresima koji spadaju u najjače u više od sto godina.

Brojne članice EU već ponudile i pružile pomoć Turskoj

"Kao hitan odgovor, EU je mobilizirala timove za traganje i spašavanje nakon turskog zahtjeva za aktiviranje Mehanizma EU za civilnu zaštitu. Deset timova za urbano traganje i spašavanje brzo je mobilizirano u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj i Rumunjskoj, kako bi se pružila potpora pripadnicima hitnih službi na terenu. Italija, Španjolska i Slovačka stavile su spasilačke timove Turskoj na raspolaganje. Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije u izravnom je kontaktu s tijelima u Turskoj kako bi prema potrebi koordinirao daljnju potporu", stoji u izjavi Borrella i Lenarčiča koju je u ponedjeljak objavila Europska komisija.

Borrell i Lenarčič dodaju kako je i satelitski sustav EU Copernicus aktiviran za pružanje usluga mapiranja u hitnim slučajevima. 

Bruxelles spreman pomoći i Siriji 

U Bruxellesu dodaju kako je EU spremna pružiti potporu i dijelovima Sirije koji su pogođeni potresima, i to u okviru programa humanitarne pomoći.

"Duboko suosjećamo sa svima koji su izgubili voljene i hrabrim pripadnicima hitnih službi koji spašavaju živote", zaključili su Borrell i Lenarčič.

Podsjetimo, jug Turske i sjeverozapad Sirije u ponedjeljak je pogodio niz potresa. Urušili su se cijeli stambeni blokovi. Dosad dostupni podaci pokazuju da je u potresima poginulo gotovo 5000 ljudi, no to još nije konačna brojka jer je puno ljudi i dalje zatrpano u ruševinama i ne zna se kakva je njihova sudbina.

Ankara već zatražila pomoć

Turska je kandidat za članstvo u EU i članica je NATO-a. Ankara je stoga zatražila pomoć Unije i NATO-a, a pomoć su joj samostalno ponudile i pružile i brojne države, među njima i Hrvatska.

U Siriji već više od 11 godina traje građanski rat. Potres je pogodio sjeverozapad zemlje u kojem je u ratu infrastruktura jako porušena. Iako režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada održava savezničke odnose s Rusijom, koja u Siriji ima i velik broj vojnika, EU je, ističu u Bruxellesu, u situaciji humanitarne katastrofe koju su prouzročili potresi spremna pomoći i Siriji.