Politika

ZBOG LOŠE SITUACIJE U GAZI: Nizozemska će ipak izdvojiti još 10 milijuna eura za pomoć Palestini

Autor Euractiv/Benedikt Stöckl

Nizozemska će ipak izdvojiti dodatnih 10 milijuna eura humanitarne pomoći Gazi, izjavila je ministrica za vanjsku trgovinu Liesje Schreinemacher (VVD/Renew) u pismu parlamentu u utorak, usprkos ranijim izjavama da to neće učiniti

epa10922158 People load a humanitarian aid convoy for the Gaza Strip, parked in Arish, Egypt, 16 October 2023. As international mediators continue to push for the passage of aid into Gaza and the exit of foreign nationals fleeing the conflict, from it, Egypt's border crossing with the Gaza Strip in Rafah remained closed on 16 October, with the international aid convoys mostly stationed in the town of Arish some 50km away from Rafah. More than 2,750 Palestinians and 1,300 Israelis have been killed according to the IDF and Palestinian health ministry, after Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October. EPA-EFE/STR
Izvor: STR/EPA

Taj palestinski teritorij, kojeg kontrolira teroristička skupina Hamas, nalazi se na rubu humanitarne krize, budući da je izraelska vojska naložile svim stanovnicima Gaze evakuaciju, u sklopu priprema za kopnenu invaziju u ratu s Hamasom.

"Vlada je duboko zabrinuta zbog teškog i naglog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi... UN je izrazio hitnu potrebu za dodatnom pomoći [lokalnom] stanovništvu..." napisala je Schreinemacher u pismu poslanom parlamentu.

Pomoć Palestincima preko UN-ovih agencija i Crvenog polumjeseca

"S obzirom na ove sve veće potrebe, vlada je odlučila izdvojiti dodatnih 10 milijuna eura za UN-ov apel za pomoć Gazi".

Pomoć će biti upućena agencijama UN-a i palestinskom Crvenom polumjesecu, lokalnom partneru Crvenog križa. Cilj joj je pružiti hranu, zdravstvenu skrb i sklonište civilima u pojasu Gaze, unatoč sve većoj neizvjesnosti oko načina za dopremanje pomoći do Gaze, koja je trenutačno odsječena od vanjskog svijeta.

Nizozemci ove godine već poslali 51 milijun eura pomoći Palestini

Nizozemci su ove godine već poslali 51 milijun eura pomoći Palestini, unatoč tome što su sredstva za inozemnu pomoć gotovo presušila zbog drugih kriza kao što je bio veliki potres u Turskoj i Siriji u veljači ove godine. Shreinemacher je rekla da dodatna izdvajanja za Gazu znače da će se u budućnosti morati napraviti rezovi u drugim područjima.

Pružanjem dodatne pomoći za Gazu, ministrica je načinila zaokret u odnosu na izjavu prošlog tjedna, u kojoj je odbacila mogućnost slanja dodatnih sredstava Palestini ove godine.

Zemlje članice EU trenutno se ne mogu usuglasiti oko pružanja humanitarne pomoći za Palestinu, a neke, kao što su Njemačka i Austrija, priopćile su kako će obustaviti svu pomoć. To pitanje također je izazvalo oštre rasprave u nizozemskom parlamentu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Dutch to provide additional aid to Gaza this year)