Politika

KONTROVERZNI PRIJEDLOG: Češki premijer želi preseljenje veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem

Češki premijer Petr Fiala (ODS, ECR) podržava ideju preseljenja veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, po uzoru na SAD koji je to napravio 2018. godine, iako se njegovi koalicijski partneri s time ne slažu

epa09067587 Czech Prime Minister Andrej Babis (R), Israeli Foreign Minister Gabi Ashkenazi (C) and Israeli Public Security Minister Amir Ohana (L) unveil a sign during an opening ceremony of the new Embassy of the Czech Republic Jerusalem office in Jerusalem, 11 March 2021. EPA-EFE/SEBASTIAN SCHEINER / POOL
Izvor: Sebastian Scheiner / POOL/AP POOL

Češka je povijesno snažan saveznik Izraela i preseljenje bi bio još jedan korak podrške židovskoj državi.

Međutim, takva odluka je kontroverzna, budući da i Izrael i Palestina tvrde kako je Jeruzalem njihova prijestolnica, i zato što se tamo nalazi niz svetih mjesta i za Židove i za muslimane.

Češka u Jeruzalemu ima diplomatsko predstavništvo, a veleposlanstvo je u Tel Avivu

Sjedište izraelskog premijera i izraelski parlament nalaze se u Zapadnom Jeruzalemu, u dijelu grada kojeg Izrael nadzire još od četrdesetih godina prošlog stoljeća. Istočnu stranu grada Izrael je zauzeo 1967. godine i do danas ga velik dio međunarodne zajednice smatra okupiranim teritorijem.

Palestinske vlasti žele da se grad podijeli i da istočni dio i službeno bude glavni grad palestinske države. Trenutačno, češka ima diplomatsko predstavništvo u Jeruzalemu, dok je veleposlanstvo u Tel Avivu.

"Ja osobno već dugo smatram kako bi trebalo preseliti češko veleposlanstvo u Jeruzalem. Uvjeren sam da bi to u ovom trenutku bio poželjan korak. Namjeravam razgovarati s koalicijskim partnerima o konkretnim koracima da se to napravi," nedavno je rekao Fiala.

"To je pitanje koje se može riješiti za nekoliko mjeseci."

'Nisu ispunjena tri osnovna uvjeta za takav potez'

Međutim, ministar vanjskih poslova Jan Lipavský (Pirati/Zeleni/EFA) protivi se tom potezu.

"Svakako sam svjestan dugogodišnjeg zazivanja jednog dijela češkog društva za preseljenje češkog veleposlanstva u Jeruzalem, ali kao ministar vanjskih poslova zadužen za to pitanje moram reći da u ovom trenutku nisu ispunjena tri osnovna uvjeta za takav potez", rekao je Lipavský.

Lipavský smatra da bi se preseljenjem prekršili međunarodni zakoni, da bi to bilo protivno kolektivnom stavu Europske unije, te da bi moglo dovesti do povišenog sigurnosnog rizika i potencijalno postati faktor u daljnjoj eskalaciji izraelsko-palestinskog sukoba.

Budući da je odluka ministra vanjskih poslova ključna za takav korak, premijerova ideja najverojatnije će biti odbačena.

Primjedbe ima i češki predsjednik

I češki predsjednik Petr Pavel također je iznio primjedbe.

"U situaciji u kojoj je Izrael u ratnom stanju, rasprava o premještanju veleposlanstva nije primjerena. Trenutačno je potrebno održati jedinstvo u potpori Izraelu, kako unutar češke politike, tako i na razini EU i drugih međunarodnih platformi," kazao je Pavel.

Američki predsjednik Donald Trump je, uz velike prijepore i kritike arapskih i europskih zemalja, krajem 2017. odlučio priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela i tamo preseliti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva. Novo veleposlanstvo je otvoreno u svibnju 2018.

Tadašnja šefica europske diplomacije Federica Mogherini je kritizirala tu odluku, kao i većina članica Vijeća sigurnosti UN-a, i najavila da članice EU neće slijediti SAD. Ipak, Austrija, Češka, Mađarska i Rumunjska su svejedno poslale predstavnike na otvaranje američkog veleposlanstva u svibnju 2018.

U ožujku 2011. Češka je u Jeruzalemu otvorila "ured veleposlanstva" u Jeruzalemu, a na ceremoniji su nazočili tadašnji premijer Andrej Babiš i izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi.

Osam stranih država u Jeruzalemu ima konzularna predstavništva, uključujući i šest članica EU (Belgija, Francuska, Grčka, Italija, Španjolska i Švedska), i uz njih imaju i veleposlanstva u Izraelu smještena u Tel Avivu.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czech PM mulls moving embassy from Tel Aviv to Jerusalem)