Politika

PAPA FRANJO OSUDIO 'OČAJNU' SITUACIJU U GAZI: Poglavar Katoličke crkve pozvao vjernike da zauzmu 'stranu mira'

Autor Hina

U govoru tijekom tjedne audijencije na Trgu svetog Petra u Vatikanu, papa nije spomenuo napad na bolnicu u Gazi, za koji se međusobno optužuju Izraelci i Palestinci

Papa Franjo
Izvor: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Papa Franjo u srijedu je osudio "očajnu“ situaciju u Gazi i pozvao vjernike da "zauzmu samo jednu stranu“ u izraelsko-palestinskom sukobu, stranu "mira“.

U govoru tijekom tjedne audijencije na Trgu svetog Petra, Franjo nije spomenuo smrtonosan napad na bolnicu u Gazi za koji se Izraelci i Palestinci međusobno optužuju.

'Rat briše budućnost'

"Rat ne rješava nijedan problem, samo sije smrt i razaranje, povećava mržnju i množi osvetu. Rat briše budućnost“, rekao je.

"Pozivam vjernike da zauzmu samo jednu stranu u ovom sukobu, onu mira, no ne riječima, nego molitvama i potpunom predanošću", dodao je.

Proglasio 27. listopada za 'dan posta, molitve i pokore'

Papa je pozvao na sve moguće napore "kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa“ te je najavio posebne molitve za mir 27. listopada u 18 sati u bazilici svetog Petra.

Za taj dan je rekao da će biti "dan posta, molitve i pokore“ te je pozvao sve kršćane, sljedbenike drugih religija i sve one kojima je stalo do mira u svijetu da se pridruže.