Politika

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a ODBACILO PRIJEDLOG RUSKE REZOLUCIJE O GAZI: Glasat će se o prijedlogu rezolucije Brazila

Autor Hina

Palestinski veleposlanik pri UN-u molio je Vijeće sigurnosti da 'ne šalje poruku da su palestinski životi nisu vrijedni', dok je izraelski veleposlanik kazao da je napad Hamasa na Izrael 'drugi pokušaj genocida nad Židovima'

Vijeće sigurnosti UN-a
Izvor: Xie E / Xinhua News / Profimedia

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odbacilo je u ponedjeljak navečer ruski prijedlog rezolucije o "humanitarnom prekidu vatre" između Izraela i Hamasa u trenutku kada je najavljen posjet američkog predsjednika Izraelu.

Diplomatske aktivnosti nastavljaju se kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa i zapalila cijela regija pošto je rat između Izraela i Hamasa odnio najmanje 1400 života s izraelske strane i 2800 s palestinske strane te će se Vijeće sigurnosti ponovno sastati u utorak navečer i glasati o drugom nacrtu rezolucije koji je podnio Brazil.

Ruski veleposlanik izrazio 'žaljenje što su zapadne zemlje blokirale' rusku rezoluciju

Da bi bila prihvaćena, rezolucija mora dobiti glasove najmanje devet od 15 članica Vijeća, s time da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne uloži veto.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja izrazio je žaljenje što su zapadne zemlje "blokirale zajedničku i usuglašenu poruku Vijeća sigurnosti kako bi zadovoljile čisto egoistične i političke interese".

Moskva je "krajnje zabrinuta zbog humanitarne katastrofe bez presedana u Gazi i vrlo visokog rizika prelijevanja sukoba" na cijelu regiju, upozorio je ruski diplomat.

Britanska veleposlanica kaže da 'ne može podržati rezoluciju koja ne osuđuje terorističke napade Hamasa' 

Britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward odgovorila mu je da London "ne može podržati rezoluciju koja izbjegava osuditi terorističke napade Hamasa".

Pozvan pred Vijeće, palestinski veleposlanik pri UN-u Riyad Mansour "molio je Vijeće" da "ne šalje signal koji znači da palestinski životi nisu vrijedni".

"Nemojte se usuditi reći da Izrael nije odgovoran za bombe nad glavama (Palestinaca), nemojte opravdavati ubojstva (...) To što se odvija u Gazi nije vojna operacija. To je agresija velikih razloga protiv našeg naroda, pokolj nedužnih civila", rekao je palestinski diplomat.

Izraelski veleposlanik Gilad Erdan, koji je također bio pozvan, podsjetio je da je UN "ustanova utemeljena 1945. na pepelu Holokausta, genocida židovskog naroda", a smrtonosni napad što ga je 7. listopada počinio Hamas i koji je usporedio s "nacistima", "drugi je pokušaj genocida nad Židovima".

Brazilski nacrt rezolucije osuđuje Hamas

Sastanak je potrajao tri sata, a u to vrijeme američki državni tajnik Antony Blinken najavio je da u srijedu u Izrael stiže američki predsjednik Joe Biden kako bi izrazio solidarnost sa svojim saveznikom.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti treba se izjasniti o drugoj rezoluciji koju je podnio Brazil, država predsjedateljica Vijećem u listopadu.

Diplomati očekuju novu sjednicu u utorak navečer po mjesnom vremenu.

Ruski tekst pozivao je na "humanitarni prekid vatre, održiv i koji će se potpuno poštivati" te na "neometan" pristup humanitarne pomoći u pojas Gaze koji je pod opsadom".

U tekstu se izrijekom ne spominje Hamas, što je bilo neprihvatljivo trima stalnim članicama - SAD-u, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Brazilski nacrt rezolucije osuđuje "gnusne terorističke napade Hamasa".