Politika

TERORISTIČKI NAPAD U BRUXELLESU: Ustrijeljen napadač koji je tvrdio da je pripadnik Islamske države

Autor Hina

Napadač je u ponedjeljak navečer u Bruxellesu ubio dvojicu švedskih navijača, a u videosnimci tvrdi da je Šveđane ubio kako bi 'osvetio ime muslimana'

Bruxelles nakon ubojstva napadača na dvojicu Šveđana
Izvor: LOU LAMPAERT / Belga Press / Profimedia

Napadač osumnjičen za ubojstvo dvojice švedskih navijača i ranjavanje vozača u Bruxellesu ustrijeljen je u četvrti Schaerbeek, prenose mediji u utorak iz belgijske prijestolnice.

Ured belgijskog državnog odvjetništva potvrdio je informaciju za Reuters, kazavši da je prerano govoriti je li ubijena osoba doista napadač.

Stupanj pripravnosti u Bruxellesu na najvišoj razini

Belgijska televizija VRT objavila je da je napadač pronađen u kafiću.

Belgija je podignula stupanj pripravnosti u prijestolnici na najvišu razinu, posebno za švedske državljane i institucije i upozorila javnost da bude na oprezu i da se što manje kreće.

Odgovornost za napad preuzeo videosnimkom emitiranom na internetu

Muškarac, koji se proglasio pripadnikom Islamske države, preuzeo je odgovornost za napad videosnimkom koju je objavio na internetu.

Napadač, koji je neuspješno tražio azil u Belgiji u studenom 2019. bio je poznat policiji kao krijumčar ljudi i kao osoba koja nezakonito boravi u zemlji, rekao je ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne na konferenciji za novinare ranije u utorak.

Visok stupanj pripravnosti i u Švedskoj

Švedska je podignula stupanj pripravnosti na drugu najvišu razinu u kolovozu nakon spaljivanja Kurana što je izazvalo gnjev muslimana diljem svijeta i rezultiralo prijetnjama džihadista.

Osumnjičeni napadač zvao se Abdesalem Al Guilani, a u videosnimci na društvenim mrežama tvrdio je da je borac u ime Alaha.

Ima li napad veze s ratom Izraela i Hamasa?

Pucnjava se dogodila u vrijeme pojačane zabrinutosti u nekim europskim zemljama zbog sukoba između Izraela i Hamasa, iako belgijsko državno odvjetništvo kaže kako nema dokaza da je napadač imao bilo kakvih veza s tim sukobom.

Video snimke briselskog napada u ponedjeljak navečer koje je objavio portal dnevnika Het Laatste Nieuws pokazuju muškarca u narančastoj jakni na skuteru na križanju ulica s puškom iz koje je isprva ispalio pet metaka, a zatim prati ljude koji bježe u zgradu i tada ponovno puca.

Prema medijskim transkriptima videoporuke koju je snimio prije napada, počinitelj je rekao da je ubio Šveđane kako bi osvetio ime muslimana.