Politika

RAZORNI POTRESI U TURSKOJ I SIRIJI ODNIJELI PREKO 1000 ŽIVOTA: Pomoć Ankari nude EU, NATO, Ukrajina, Rusija...

Autor Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u objavi na Twitteru slanje spasilačkog tima od 40 ljudi u Tursku.

Katastrofalan potres pogodio je 6. veljače 2023. godine dijelove Turske i Sirije
Izvor: LOUAI BESHARA / AFP / Profimedia

Novi potres magnitude 7,7 pogodio je u ponedjeljak Tursku, nakon onog od 7,8 koji je pred jutro u ponedjeljak zatresao jugoistočni dio te zemlje i u kojem je poginulo, prema najnovijim podacima, više od tisuću ljudi. 

Novi potres pogodio je područje oko Kahramanmaraşa, nešto sjevernije od Gaziantepa, u 10,24 minute po GMT-u.

EU i NATO solidarni s Turskom

EU, NATO i brojne zemlje najavile su pomoć nakon katastrofalnog potresa u Turskoj i Siriji, javljaju u ponedjeljak svjetske agencije. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je solidarnost i najavio pomoć Saveza svojoj članici Turskoj. 

"Saveznici NATO-a mobiliziraju se u potpori", napisao je Stoltenberg na Twitteru, dodajući da je u kontaktu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom

EU je poslala spasilačke ekipe u Tursku, objavio je povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič. Spasilački timovi iz Nizozemske i Rumunjske na putu su za Tursku, napisao je na Twitteru

Dodao je kako je nakon potresa aktiviran Mehanizam za civilnu zaštitu preko kojeg zemlje mogu zatražiti pomoć od EU. Turska je pomoć zatražila, dodao je Lenarčič. 

I Hrvatska najavljuje pomoć Turskoj

Hrvatski premijer Andrej Plenković na Twitteru je napisao da je ožalošćen velikim brojem ljudskih žrtava koje je odnio potres u Turskoj. 

Najavio je da će Hrvatska, u znak solidarnosti, poslati tim za spašavanje od 40 ljudi.

Scholz i Macron uz Tursku

"Potpuno smo solidarni s narodima Turske i Sirije nakon smrtonosnog jutrošnjeg potresa", napisala je na Twitteru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Dodala je da će Unija pomoći kako god može.

Njemačka, Italija i Francuska, Belgija, Poljska, Španjolska i Finska ponudile su pomoć razorenim regijama.

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je da njegova zemlja poslati pomoć regijama pogođenim snažnim potresom. 

"U šoku pratimo vijesti o potresu u pograničnom području između Turske i Sirije. Broj poginulih i dalje raste. Tugujemo s obiteljima i strepimo za one pod ruševinama. Njemačka će naravno poslati pomoć", napisao je Scholz na Twitteru

Francuska je spremna poslati hitnu pomoć narodu Turske i Sirije, napisao je na Twitteru predsjednik Emmanuel Macron

"Užasne snimke dolaze iz Turske i Sirije nakon potresa neviđene snage. Naše misli idu ožalošćenim obiteljima", dodao je Macron. 

Italija je ponudila Turskoj pomoć svoje civilne zaštite. Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani na Twitteru je napisao da je razgovarao s turskim kolegom Cavusogluom kako bi mu prenio "potporu Italije i ponudio (osoblje) Civilne zaštite".

Ukrajina spremna poslati pomoć Turskoj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegova zemlja spremna poslati potrebnu pomoć "prijateljskom" turskom narodu nakon potresa. 

"Izražavamo sućut obiteljima žrtava i želimo ranjenima brzi oporavak. Mi smo u ovom trenutku bliski prijateljskom turskom narodu, spremni ponuditi potrebnu pomoć", napisao je Zelenski na Twitteru

Pomoć Turskoj i Siriji nudi i Putin

Pomoć je ponudio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Moskva pomoć nudi i Turskoj i Siriji, u kojoj su prisutne i ruske snage. Uz to, Putin održava dobre odnose i s turskim predsjednikom Erdoganom. 

"Primite moju duboku sućut zbog brojnih ljudskih žrtava i razaranja velikih razmjera izazvanih snažnim potresom u vašoj zemlji", rekao je Putin u svojoj poruci Erdoganu u ponedjeljak. 

"Spremni smo pružiti potrebnu pomoć u tom pogledu", dodao je Putin. 

Putin je odvojeno rekao sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da Rusija dijeli "tugu i bol onih koji su izgubili svoje voljene" i da je Moskva spremna pružiti pomoć.