Politika

PORUKA PREDSJEDNIKA ZORANA MILANOVIĆA: 'Izrael ima pravo na samoobranu, ali ne i na osvetu i masakr'

Autor Hina

Šef države kaže da je osudio ubojstva koja je počinio Hamas, ali da pravo na samoobranu, koje Izrael ima, ne uključuje i pravo na masakr civila

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/PIXSELL

Izrael ima pravo na samoobranu, ali ne na osvetu i masakr, rekao je u četvrtak hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

"Osudio sam ubojstva (koja je počinio Hamas), izrazio čak i gađenje i gnušanje. Pravo na samoobranu, koje Izrael apsolutno ima, ne uključuje pravo na osvetu i masakr civila. I da si mi brat, tretirat ću te po tim kriterijima", rekao je Milanović novinarima.

Ministarstvo vanjskih poslova izvjesilo zastavu Izraela na Zrinjevcu 

Pojas Gaze je pod potpunom opsadom, a Izrael nastavlja s bombardiranjem u odgovoru na najveći napad Hamasa na Izrael desetljećima, pri čemu je ubijao civile i oteo desetke ljudi.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvjesilo je zastavu Izraela na Zrinjevcu u znak solidarnosti, ali Milanović smatra da "nema drugim zastavama mjesta u Hrvatskoj, osim strogo reguliranih situacija, kao što je ova unutra, gdje je zastava nacionalne manjine ili zastava NATO-a i Europske unije".

Spustit će zastave NATO-a i EU na Pantovčaku 'malo ispod hrvatske zastave'

Dodao je da će on na Pantovčaku spustiti zastave NATO-a i EU. Ne na pola koplja, ali malo ispod hrvatske zastave jer je to "zastava višeg reda". 

"Ovo su neke asocijacije koje su sad tu i u odnosu na Hrvatsku nisu vječne. Za Hrvatsku želimo vjerovati da je vječna. Hrvatska zastava i NATO zastava - to nije isto. Hrvatska zastava i zastava EU - to nije isto. Hrvatska himna i himna Europske unije - to nije isto", poručio je Milanović.