Politika

BIVŠI LIBANONSKI MINISTAR: Iran se neće uključivati u sukobe Izraela i Gaze, ali moguća je eskalacija nasilja u regiji

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Iran, glavni pokrovitelj militantne islamističke skupine Hamas, vjerojatno se neće uključiti u rat na Bliskom istoku, iako bi moglo doći do širenja nestabilnosti, izjavio je za Euractiv bivši libanonski ministar obrane Yacoub Sarraf

epa06538910 Yacoub Riad Sarraf, Minister of Defence of Lebanon, during the 54th Munich Security Conference (MSC), in Munich, Germany, 18 February 2018. In their annual meeting, politicians and various experts and guests from around the world discuss issues surrounding global security from 16 to 18 February. EPA-EFE/RONALD WITTEK
Izvor: RONALD WITTEK/EPA

"Iran je možda pružio znanje, obuku, dio financiranja... Neke dijelove toga, ali mislim da nije izravno sudjelovao u tim operacijama ili sukobu", rekao je Sarraf, koji je bio ministar obrane Libanona između 2016. i 2019. godine.

"Iran neće reagirati osim ako ne bude napadnut", naglasio je u ekskluzivnom intervjuu nakon što je Izrael proglasio potpuni rat Hamasu uslijed iznenadnog i masovnog napada palestinskih militanata na Izrael u subotu.

Moglo bi doći do nestabilnosti u Egiptu, a možda i u Jordanu

Ipak, Sarraf kaže da strahuje kako bi moglo doći do nestabilnosti u susjednom Egiptu ako se spriječi da humanitarna pomoć stigne do Gaze - male palestinske enklave iz koje je Hamas pokrenuo svoj napad - i u Jordanu, ako se njihove zračne luke budu koristile za napade na palestinska područja.

"Ako se stvari uskoro ne smire, mogli bismo vidjeti nove ustanke na Zapadnoj obali, u Ammanu, na Sinaju, Golanskoj visoravni i u Libanonu, ako [izraelska vojska] IDF krene u konpneni napad na Gazu".

Izrael traži da EU prenese poruku Libanonu i palestinski vlastima da se ne miješaju u borbu Izraela i Hamasa

Izraelski veleposlanik za EU, Haim Regev, izjavio je u intervjuu ovog tjedna za Euractiv kako bi EU trebala iskoristiti svoj utjecaj da prenese poruku Libanonu i palestinskim vlastima da se ne miješaju u borbu Izraela u Gazi.

Govoreći o drugim igračima u regiji, Sarraf je kazao kako je Turska "možda pridonijela financijski i tehnički" Hamasu "u nekom trenutku", ali je odbacio mogućnost utjecaja Islamske države (ISIS) na Gazu.

'Ne vjerujem da ISIS ima utjecaj u Gazi'

"Hamas je organizacija povezana s Islamom, ali unatoč velikom siromaštvu i dubokom osjećaju da ih se progoni, ne vjerujem kako ISIS ima bilo kakav utjecaj u Gazi, čak i ako postoje neke ekstremističke skupine".

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je u srijedu da će Izrael "obrisati tu stvar koja se zove Hamas, ISIS u Gazi, s lica zemlje - više neće postojati."

'EU je izgubila kredibilitet'

Upitan o statusu EU u toj regiji, Sarraf je kritizirao Uniju jer je, kako kaže, potpuno poravnala svoju vanjsku politiku s onom koju vodi Washington.

"EU je, nesretno, usklađena s politikom SAD-a, zbog čega gubi pozitivan doprinos pomirenju i deeskalaciji... Potpuno je marginalizirana od strane SAD-a, dok je istovremeno izgubila kredibilitet i manevarski prostor kod arapskih zemalja", kaže Sarraf.

'EU mora biti proaktivan partner u promicanju humanitarne pomoći Gazi'

Prema njemu, EU bi sada trebala zauzeti jasno stajalište protiv "sustavnog uništavanja Gaze" i biti "proaktivan partner" u promicanju humanitarne pomoći toj palestinskoj enklavi, kako bi se vratilo povjerenje u Uniju.

"EU se mora pobrinuti da je sva [poslana] pomoć isključivo humanitarne prirode i da stiže izravno u Gazu, bez ikakvih posrednika", kaže Sarraf, misleći pritom na razne nevladine udruge, IDF i palestinske vlasti.

"Ja bih se odlučio za izravnu distribuciju europske pomoći građanima Gaze".

"Ako do toga dođe, EU će povratiti određeni kredibilitet, za buduće pregovore o razmjeni zatvorenika i budućim sporazumima".

Dvije civilne misije EU u regiji

EU trenutačno ima dvije civilne misije u okviru svoje Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (CSDP) u toj regiji: Misiju EU za pomoć na granici na prijelazu Rafah (EUBAM Rafah) i Policijsku misiju EU za palestinska područja (EUPOL COPPS).

Govoreći o humanitarnoj pomoći, Sarraf je naglasio kako je važno izravno opskrbiti Gazu lijekovima, terenskim bolnicama, mrtvačnicama, kao i hranom.

"EU bi trebala uspostaviti bazu za humanitarnu logistiku pod nadzorom EU na graničnom prijelazu Rafah, na egipatskom teritoriju, koja bi se bavila isključivo robom za pomoć Gazi", pojasnio je, dodavši kako bi Bruxelles trebao istovremeno i vršiti pritisak na Izrael da omogući u Gazi normalan rad vodovoda, električne mreže i telekomunikacija.

Transparentnost distribucije pomoći

Europska komisija je kontradiktornim porukama u proteklih nekoliko dana stvorila dojam kako će EU obustaviti većinu svoje pomoći Palestincima. Kasnije je pojašnjeno da će se humanitarna pomoć ipak nastaviti, no i da će se pokrenuti revizija razvojne pomoći za Palestinsku samoupravu kako bi se utvrdilo je li nešto od toga završilo kod Hamasa.

Za razliku od razvojne pomoći koja se šalje državnim vlastima, humanitarna pomoć - u koju spadaju stvari poput hrane, skloništa i lijekova - distribuiraju "provjereni i pouzdani" humanitarni partneri. To su uglavnom agencije UN-a i međunarodne nevladine organizacije, koje potom izravno pomažu korisnicima.

Na tim partnerima je da osiguraju transparentnost distribucije pomoći.

Projicirana tragedija

Sarraf upozorava kako je IDF iselio sve izraelske naseljenike iz pojasa Gaze i time ga pretvorio u "zatvorenu enklavu, najveći pritvor na svijetu", zbog čega potpuno ovisi o vanjskoj potpori.

"Komunalnim uslugama kao što su vodovod, struja i telekomunikacije upravlja Izrael. Uvozni proizvodi, kao što su lijekovi, hrana, građevinski materijal, tu i tamo kapaju kroz granične prijelaze - i to preko posrednika, zbog čega su cijene astronomske. Sve ulazne i izlazne dozvole kontrolira IDF".

'Savršen recept za tragediju'

Cijela situacija je "savršen recept za današnju tragediju", jer onda Palestinci "krijumčare robu, pripremaju oružje, modificiraju civilnu opremu i onda dižu pobune kad situacija postane nepodnošljiva".

Upitan o podrijetlu oružja u Gazi, Sarraf kaže da su rakete kojima Hamas gađa Izrael "rudimentarne", odnosno da imaju primitivnu tehnologiju.

"Što i objašnjava njihovu nepreciznost," dodaje Sarraf.

"Uspjeli su ih proizvoditi na licu mjesta, ili ih rastavljene u dijelove krijumčare kroz tunele, ili podmićivanjem izraelskih ili egipatskih graninčnih službenika".

'Uništavanje Gaze će samo radikalizirati stanovništvo'

Sarraf je kaže kako osvetnički napadi Izraela i sustavno uništavanje Gaze "nisu rješenje".

"Upravo suprotno - to će samo pogoršati i radikalizirati stajališta i dovesti do začaranog kruga", zaključuje Sarraf.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Lebanese ex-defence minister: Iran won’t be involved, but regional escalation possible)