Politika

RATNA VLADA U JERUZALEMU: Izrael formirao vladu nacionalnog jedinstva

Autor Hina

Washington razgovara s Izraelom i Egiptom o sigurnom prolazu za civile iz Gaze, kojoj je prekinuta opskrba strujom, vodom i hranom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu
Izvor: Chris Emil Janssen / imago stock&people / Profimedia

Izrael je u srijedu formirao vladu nacionalnog jedinstva dok napada Gazu kako bi iskorijenio Hamas i raspoređuje snage sjeverno od gusto naseljene palestinske enklave, gdje su militanti rekli da se još bore nakon svog prekograničnog napada.

Premijer Benjamin Netanyahu pristao je formirati ratnu vladu s bivšim ministrom obrane i čelnikom centrističke oporbene stranke Bennyjem Gantzom i u potpunosti se usredotočiti na sukob, stoji u zajedničkom priopćenju s Gantzovom strankom.

U dosadašnjem tijeku rata, poginulo 1200, a ranjeno preko 2700 Izraelaca

Broj poginulih u Izraelu popeo se na 1200 s više od 2700 ranjenih, priopćila je izraelska vojska, u višesatnom divljanju militanata nakon što su u subotu probili graničnu ogradu koja okružuje Gazu.

Brigade Al Kasam, vojno krilo Hamasa, priopćile su u srijedu da se još uvijek bore unutar Izraela.

Rasporedili tenkove sjeverno od Gaze

Izrael je rasporedio tenkove i oklopna vozila sjeverno od Gaze gdje se vode sukobi, ali nije komentirao tvrdnje Hamasa.

U osvetničkim udarima na blokiranu enklavu ubijeno je 1055 ljudi, a ranjeno 5184, kažu palestinski dužnosnici.

Ujedinjeni narodi rekli su da je među poginulima devetero djelatnika njihove agencije za izbjeglice.

Najsmrtonosniji napad palestinskih militanata u 75 godina postojanja Izraela

Izrael je najavio brzu kaznu za najsmrtonosniji napad palestinskih militanata u njegovoj 75-godišnjoj povijesti, iza kojeg su ostala razbacana trupla na glazbenom festivalu i u kibucu.

Vojska je priopćila da su deseci njezinih borbenih zrakoplova tijekom noći pogodili više od 200 ciljeva u četvrti grada Gaze za koje je rekla da ih je Hamas koristio za pokretanje svojih napada.

Više od 180.000 stanovnika Gaze ostalo bez krova nad glavom

Washington je rekao da razgovara s Izraelom i Egiptom o sigurnom prolazu za civile iz Gaze, kojoj je prekinuta opskrba strujom, vodom i hranom.

UN je priopćio da je više od 180.000 stanovnika Gaze ostalo bez krova nad glavom, a mnogi su u gomilama na ulicama ili u školama.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je u izraelskim napadima uništeno više od 22.600 stambenih jedinica i 10 zdravstvenih ustanova te oštećeno 48 škola.