Politika

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O RAZMINIRANJU U ZAGREBU: Za Ukrajinu bez mina 34 zemlje obećale pola milijarde eura

Autor Hina

Prva potpredsjednica ukrajinske vlade i ministrica gospodarstva Julija Sviridenko rekla je da je 'tragedija da naša djeca u 21. stoljeću moraju učiti kako ne poginuti od mine' te je zahvalila Hrvatskoj na organiziranju konferencije

Prva potpredsjednica Vlade Ukrajine Julija Sviridenko i hrvatski premijer Andrej Plenković na donatorskoj konferenciji o razminiranju Ukrajine u Zagrebu
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

Gotovo pola milijarde eura obećano je u srijedu na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji o razminiranju u Zagrebu, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, domaćin skupa.

“Države sudionice, njih 34, iskazale su jasnu političku podršku Ukrajini na području razminiranja”, kazao je Božinović na završnoj konferenciji, naglasivši da tu podršku prate i konkretna obećanja”.

"Ta obećanja ukupno iznose gotovo pola milijarde eura”, rekao je ministar, pa istaknuo da su dogovorene i dodatne donacije u tehničkim materijalima i opremi.

'Trenutačni međunarodni napori moraju biti usmjereni na obnovu mira u Ukrajini'

On je u raspravi tijekom konferencije naglasio da "trenutačni međunarodni napori trebaju biti usmjereni na obnovu mira u Ukrajini što je prije moguće i stvaranje preduvjeta za povratak normalnom životu".

Konferencija je okupila predstavnike članica Europske unije, SAD-a, Kanade, Japana, Južne Koreje, Azerbajdžana, Norveške, Švicarske te organizacija poput Svjetskog programa za hranu, Ureda Ujedinjenih naroda za projektne usluge, Programa UN-a za razvoj i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno razminiranje.

Hrvatska daje Ukrajini dodatnih 5 milijuna eura pomoći

Premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će Hrvatska Ukrajini pomoći kroz vlastito iskustvo razminiranja te dodatnih pet milijuna eura pomoći.

Prva potpredsjednica ukrajinske vlade i ministrica gospodarstva Julija Sviridenko, koja se u utorak sastala s Plenkovićem, rekla je kako je "tragedija da naša djeca u 21. stoljeću moraju učiti kako ne poginuti od mine".

Zahvalila je Hrvatskoj, zemlji s "jedinstvenim iskustvom u razminiranju", što je inicirala i organizirala ovu konferenciju.

Naglasila je da će ukrajinskoj vladi razminiranje biti "glavni prioritet u godinama koje slijede" kako bi se omogućio povratak Ukrajinaca na tlo očišćeno od mina.

Pod minama možda i 30 posto ukrajinskog teritorija

Ukrajinski premijer Denis Šmihal u obraćanju videovezom rekao je da je možda i 30 posto ukrajinskog teritorija pod minama, odnosno 174 tisuće kvadratnih metara, što je trostruko više od hrvatskog teritorija.

U opasnosti od mina je šest milijuna ljudi, 250 ih je već poginulo, a 500 ozlijeđeno, rekao je.

Stručnjaci upozoravaju da bi od mina u Ukrajini moglo poginuti do 10.000 ljudi

Upozorio je da stručnjaci prognoziraju da bi moglo poginuti do 10 tisuća ljudi, a da Svjetska banka procjenjuje da će razminiranje koštati više od 37 milijardi dolara.

Ukrajinski vojnici provode vojno razminiranje paralelno s borbama, policija je zadužena za operativno razminiranje u područjima izvan sukoba, a još nije počelo humanitarno razminiranje, potrebno da se sva područja očiste od mina, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko putem videoveze.

"Trebamo vašu podršku u ratu i postratnom razdoblju", poručio je ukrajinski ministar.

Najintenzivnije se razminira u Hersonu, Harkivu, Mikolajivu i Donjecku. Prošle godine je obučeno 1000 stručnjaka za razminiranje, sada ih djeluje 1900, a plan je što prije povećati taj broj na 2800, dodao je Klimenko.

"Kao domaćin ove prve međunarodne donatorske konferencije Hrvatska je započela aktivnosti na europskoj i međunarodnoj razini kako bi podržala Ukrajinu u zahtjevnom zadatku koji će, sudeći prema našem iskustvu, biti dugotrajan”, rekao je Božinović u zaključku prvog dana skupa, najavivši da će se u listopadu iduće godine on održati u Švicarskoj.