Politika

SASTANAK NATO SAVEZA: Članice žele nastavak podrške Ukrajini u okolnostima sve češćih globalnih kriza

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Izbijanje sukoba Izraela i Hamasa i američko oklijevanje oko dodatnog slanja vojne pomoći Ukrajini bit će glavne teme na sastanku ministara obrane NATO saveza u četvrtak u Bruxellesu

epa10912567 NATO Secretary General Jens Stoltenberg (R) and Ukraine's President Volodymyr Zelensky hold a joint doorstep statement ahead of a two-day NATO Defense Ministers Council at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 11 October 2023. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

Dok rat u Ukrajini i dalje bjesni na istoku, napetosti između Srbije i Kosova se ponovno podgrijavaju, a azerbajdžanskoj ofenzivi u Gorskom Karabahu ne vidi se kraj, Europa se sad suočava s novim izazovom u svom susjedstvu, nakon što je Hamas prošlog vikenda pokrenuo napad na Izrael iz pojasa Gaze.

Nova sigurnosna prijetnja sad otvara pitanje može li SAD pratiti višestruke sukobe bez da time smanjuje vlastitu vojnu spremnost.

Uz sudjelovanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji će doći na skup kao poseban gost, ministri obrane pokušat će sogurati nastavak podrške Ukrajini.

SAD obećava 'kontinuiranu potporu'

Trenutačno nema velike bojazni zbog potencijalnog skretanja američke pozornosti, kazala su za Euractiv tri diplomata NATO saveza pod uvjetom da ostanu anonimni.

Međutim, bilo bi zabrinjavajuće kada bi Izrael od Amerikanaca počeo tražiti istu vrstu podrške kao i Kijev, istaknuo je jedan od diplomata.

"Kada je pitanje bi li američka potpora Izraelu možda mogla doći nauštrb američke potpore Ukrajini, ne očekujemo bilo kakve veće izazove u tom smislu", izjavila je u utorak američka veleposlanica pri NATO savezu Julianne Smith.

"Možemo ostati fokusirani na naše partnerstvo i predanost sigurnosti Izraela, dok istodobno ispunjavamo svoje obveze i obećajemo nastavak potpore Ukrajini, budući da ona brani svoj teritorij i štiti sve vrijednosti koje svi imamo i svi mi u NATO savezu".

Međutim, priznalo je nekoliko diplomata, to pitanje ipak će biti u pozadini svih razgovora, osobito nakon što neke članice upozoravaju na već prilično ispražnjene zalihe oružja. Neke su već najavile kako pažljivo procjenjuju količinu opreme koju mogu žrtvovati i poslati Ukrajini, dok se istovremeno bave reformom svoje vojne politike.

Očekuje se kako će članice NATO saveza i druge zapadne zemlje okupljene u kontaktnu skupina za obranu Ukrajine (UDCG) razgovarati o poticajima za domaću vojnu industriju kako bi se povećali proizvodni kapaciteti.

Priprema za zimu

Osim toga, očekuje se kako će se dogovoriti novi paketi potpore Kijevu za sučeljavanje s predstojećom zimom.

"Protuzračna obrana će posebice biti ključna u zimskim mjesecima, jer smo vidjeli kako se Rusi oslanjaju na neselektivne napade na civilnu infrastrukturu, ključnu infrastrukturu, kako bi se ukrajinski narod ostavio u hladnoći i tami", rekla je Smith.

Ministri obrane također će održati i prvi sastanak NATO saveza i Ukrajine na ministarskoj razini, a sastanku će nazočiti i ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov.

Razgovarat će se o ambicijama Ukrajine za članstvom u savezu i reformskom programu Kijeva nazvanog "Prilagođeni godišnji program" (AAP).

Članice NATO-a i dalje podijeljene oko eventualnog članstva Ukrajine 

Međutim, članice NATO saveza i dalje su podijeljene u postavljanju jasnih kriterija za uvjete koje Kijev mora ispuniti prije priključenja savezu.

S jedne strane, neki vjeruju kako bi proces trebao biti temeljen na propisanim ciljevima kako bi se ubrzalo priključenje, dok drugi, među kojima je i Njemačka, vjeruju kako bi priključenje bila čisto politička odluka.

Pozornost će također biti posvećena i turskom izaslanstvu, budući da Švedska još uvijek čeka da za njihovo članstvo Ankara, ali i Budimpešta, daju konačno zeleno svjetlo.

"Vjerujemo kako je vrijeme da Mađarska i Turska ispune svoje obveze i završe proces ratifikacije, kako bi se Švedska priključila savezu što je prije moguće", rekla je Smith, što je i stajalište svih ostalih članica Saveza.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: NATO braces to secure support to Ukraine amid other crises)