Politika

PREDSJEDNICA KOSOVA U HRVATSKOJ: Zagreb podržava ulazak Kosova u međunarodne organizacije i poziva sve da ga priznaju

Autor Hina

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani Sadriu sastala se u utorak s predsjednikom Zoranom Milanovićem, a potom i sa šefom Sabora Gordanom Jandrokovićem

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani i hrvatski predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL/PIXSELL

Srbija treba dati odgovore u vezi paravojnog napada lokalnih Srba na Kosovu, poručio je u utorak hrvatski predsjednik Zoran Milanović na konferenciji za medije s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani Sadriu, sugerirajući da to nije moglo proći bez znanja Beograda.

“Naši stavovi su tu jasni. Srbija nam treba dati odgovore na neke očite stvari koje ne mogu promaći pozornosti ni malog djeteta”, kazao je Milanović, referirajući se na sukob srpskog odreda s kosovskom policijom u selu Banjska na sjeveru Kosova, u kojemu je ubijen jedan kosovski policajac i najmanje tri srpska napadača.

'Srbija mora dati odgovore što se točno dogodilo na sjeveru Kosova'

“Tko su? Odakle su? Tko ih je financirao? To su sve one stvari koje smo gledali u povijesti, a ne želimo ih gledati opet. Netko iza toga stoji i to bi trebali znati”, dodao je.

Radilo se o skoro stotinu naoružanih muškaraca u vojnoj opremi, za što “moraš imati amen i imprimatur vrhovnog poglavara ili barem ljudi koji su njemu bliski”.

Naglasio je i da se "sljedeći takav događaj, drugačije skale i magnitude”, ne smije dopustiti.

“To su odgovori koje Srbija mora dati”, poručio je hrvatski predsjednik.

Osmani kaže kako Priština ima dokaze da iza sukoba u Banjskoj stoje vlasti u Beogradu

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani Sadriu iznijela niz dokaza koji ukazuju na to da su srpske vlasti organizirale napad u Banjskoj.

Kosovske vlasti imaju dokaze da je srpska država financirala paravojni odred, njegovu obuku, dok je zaplijenjeno oružje mogla proizvesti samo Srbija.

Beograd se također nije ogradio od napadača, nego im je pružio utočište nakon bijega s Kosova, istaknula je predsjednica Kosova.

„Ovo djeluje uvjerljivo, toliko uvjerljivo da zahtijeva jasne kontraargumente“, dodao je Milanović.

Kosovka predsjednica za sankcije Srbiji

Predsjednica Kosova ponovila je kako zbog napada u Banjskoj treba sankcionirati Srbiju kako bi se spriječili slični napadi u budućnosti, naglasivši da je cilj Srbije aneksija sjevera Kosova.

"Ako se ne poduzmu mjere, Srbija će se osjećati ohrabrenom“, kazala je Osmani.

Milanović protiv sankcija

Milanović je, međutim, “protivnik sankcija”, jer smatra da su protivne međunarodnom pravu, ako ih ne donose Ujedinjeni narodi, i neučinkovite.

Pritom je napomenuo da je Europska komisija uvela sankcije Kosovu, a među njima je i zabrana sastajanja s predstavnicima Kosova.

Pozvao je čelnike država članica EU "da ih prekrše i da se sastaju s predstavnicima Kosova“.

Obrušio se na Borrella

Takve su sankcije odraz nekompetentnosti šefa europske diplomacije Josepa Borrella i "njegove ekipice“, rekao je.

Milanović je napomenuo kako je Borrell Španjolac, a Španjolska ne priznaje Kosovo.

"Kako onda očekivati objektivnost od nekoga tko je Španjolac i vodi europsku politiku prema Kosovu?“, dodao je.

Na pitanje stoji li Rusija iza spomenutog napada na kosovsku policiju, Milanović je kazao kako trenutna situacija Rusiji odgovara jer "destabilizira stvari“, kao i kriza u Gazi, ali da nema dokaza o njihovom izravnom utjecaju.

'Priština bi trebala priznati Zajednicu srpskih općina'

Milanović je također poručio kako bi Priština trebala priznati Zajednicu srpskih općina neovisno o tome tko je na vlasti u Srbiji.

„To je na kraju u okviru standarda koje jamči vaš ustav“, kazao je.

'Kosovo će uvijek biti ponosni saveznik Hrvatske'

Osmani je zahvalila Milanoviću na snažnoj podršci Kosovu, a posebno na govoru u Općoj skupštini UN-a, u kojemu je pozvao sve zemlje da priznaju Kosovo.

"Hrvatska i Milanović nastavljaju biti naš glas u forumima gdje nismo prisutni“, kazala je, misleći na EU, NATO i UN.

S druge strane je "Kosovo ostalo i ostat će uvijek ponosni saveznik Hrvatske“, naglasila je Osmani na hrvatskom jeziku.

Jandroković traži bolju zaštitu hrvatske manjine na Kosovu

Hrvatska kontinuirano zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija i poziva one države koje ga još nisu međunarodno priznale da to učine, poručio je u utorak predsjednik Sabora Gordan Jandroković kosovskoj predsjednici.

Sugovornici su potvrdili tradicionalno snažne veze među dvjema zemljama, kaže se u saborskom priopćenju, ali je Jandroković pozvao na snažniji angažman kosovskih institucija u zaštiti malobrojne hrvatske manjine na Kosovu i na konkretne institucionalne iskorake kada je u pitanju poboljšanje njihovog političkog, pravnog i socijalnog statusa.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Sabora Gordan Jandroković
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Prvi čovjek Sabora i kosovska predsjednica zadovoljni su porastom ukupne robne razmjene tijekom prošle godine, a potencijal za nove iskorake potvrđen je u području energetike, prometa, obrambene industrije te u IT sektoru.

Uz to što "kontinuirano zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija i međunarodno priznanje Kosova kod onih država koje to dosad nisu učinile, Hrvatska podupire europski put Kosova, te u tom kontekstu nastavlja pružati stručnu, tehničku i političku potporu", navodi se u priopćenju.

Osmani i s Plenkovićem

Kosovsku predsjednicu u utorak je primio i premijer Andrej Plenković, koji je s njom u Banskim dvorima također razgovarao o napadu na Kosovo te o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, priopćila je Vlada.

Plenković je na sastanku osudio napad, izrazio sućut zbog ubijenog policajca i rekao Osmani da je o situaciji na Kosovu razgovarao s čelnicima zemalja EU na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Granadi, ističe se u priopćenju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i kosovska predsjednica Vjosa Osmani
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL/PIXSELL

Premijer je ponovio da Hrvatska podržava europski put Kosova, a na sastanku je naglašena važnost unaprjeđenja gospodarske suradnje kao i nužnost poboljšanja statusa i olakšavanja situacije u kojoj se nalaze Hrvati na Kosovu, dodaje se.

Dvodnevni posjet 

Osmani boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj na poziv Milanovića.

Osim Zagreba, posjetit će Karlovac i Rijeku, a sastat će se i s pripadnicima albanske zajednice u Hrvatskoj.