Politika

ISTRAŽIVANJE O SLOBODI MEDIJA: Populistička stranka Smer sustavno je napadala novinare na društvenim mrežama uoči izbora

Autor Euractiv/Barbara Zmušková

Slovačka populistička stranka Smer (S&D) je dva mjeseca uoči nedavnih izbora na kojima je pobijedila objavila cijeli val negativnih napisa na društvenim mrežama u kojima je napadala novinare i slovačke medije

epa10875728 Leader of SMER (Direction) party, Robert Fico attends a television debate for the parliamentary elections at TV JOJ in Bratislava, Slovakia, 21 September 2023. Slovakia will be holding parliamentary elections on 30 September 2023. EPA-EFE/JAKUB GAVLAK
Izvor: JAKUB GAVLAK/EPA

Prema tvrdnjama Istraživačkog centra Ján Kuciak (ICJK), stranka bivšeg premijera Roberta Fica imala je 174 objave koje su ciljano napadale novinare na društvenim mrežama, uoči izbora održanih početkom listopada.

Drugi najveći broj negativnih objava protiv novinara imala je stranka krajnje desnice Republika, koja ih je objavila 51.

Ficovi sukobi s novinarima

Ficovi sukobi s novinarima nisu ništa novo, čak je bio prisiljen podnijeti ostavku na drugi premijerski mandat 2018. nakon ubojstva istraživačkog novinara Ján Kuciaka i njegove zaručnice.

Kuciak je istraživao porezne prevare i korupciju biznismena povezanih s Ficovom tadašnjom vladom.

Govorio da su novinari 'organizirana kriminalna skupina'

Fico je 2022., dok je bio u oporbi, više puta govorio kako su novinari "organizirana kriminalna skupina s ciljem rušenja slovačke državnosti" i pozivao slovačku policiju da ih istražuje, što je dodatno potaknulo nelagodu u redovima europskih socijalista u Europskom parlamentu (S&D), skupini u koju spada Ficova noiminalno socijaldemokratska stranka Smer.

"Političar s čije objave u kojima se spominju novinari s najviše interakcija publike bio je Robert Fico. Njegove objave su imale 227.140 interakcija, što je oko četvrtina svih zabilježenih reakcija," navodi se u studiji.

Napada novinare France 24 i DW-a

Njegove dvije najpopularnije objave su video snimke u kojima grdi strane novinare stranih medija za France 24 i Deutsche Welle.

"Što više stranih novinara šaljete za nama, to ćemo biti čvršći u našim stajalištima i mišljenjima”, napisao je Fico u video snimci na kojoj ga njemački novinar pita zašto promiče rusku propagandu.

Napadao novinare i preko Facebooka

Fico je također koristio alate Facebooka za promoviranje svojih objava većem broju korisnika.

Prema istraživanju, Smer je platio da se njihove objave u kojima napadaju novinare prikazuju u feedovima više od 1,5 milijuna ljudi.

Reporteri bez granica pozvali slovačke političare da prestanu progoniti novinare

Ukupno gledano, političari iz svih analiziranih stranaka bili su negativni prema novinarima u 64,3 posto objava. Ostalih 31,6 posto objava bilo je neutralno, a samo četiri posto je bilo pozitivno.

Prije samih izbora, nevladina udruga Reporteri bez granica (RSF) pozvala je stranke na provedbu preporuka EU o zaštiti novinara i borbi protiv zlonamjernih tužbi (SLAPP). Šest stranaka odgovorilo je na taj otvoreni poziv, ali Smer "nije poslao odgovor čak ni nakon ponovljenih zahtjeva". RSF je također kritizirao Smer zbog bojkota najvećeg slovačkog TV kanala, Markíza.

Sad želi 'ugodne i normalne odnose s novinarima'

Na tiskovnoj konferenciji nakon pobjede na izborima, Fico je promijenio ton i kazao kako želi imati "normalne i ugodne radne odnose" s novinarima.

Međutim, u svojoj najnovijoj objavi na Facebooku, Fico se vratio svojim starim običajima kritiziranja velikih medija zbog izvještavanja o "homoseksualcima," istovremeno hvaleći  "alternativne" medije.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Slovakia’s populistic Socialist party attacked journalists online before elections)