Politika

ODJECI NASILJA NA BLISKOM ISTOKU: Novi sukobi na francuskoj ljevici oko osude Hamasovog napada na Izrael

Autor Euractiv/Davide Basso

Francuska stranka radikalne ljevice La France Insoumise (LFI) naišla je na osude ostatka političke scene zbog izjava vezanih za Hamasove napade na Izrael, koje je jednoglasno osudila cijela francuska politička elita

epa10169873 Jean-Luc Melenchon, leader of 'NUPES' (Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale), a coalition of leftist and ecologist parties, during a press conference organized by People's Union party (Unione Popolare) in Rome, Italy, 08 September 2022. EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI
Izvor: RICCARDO ANTIMIANI/ANSA

"Oružana ofenziva palestinskih snaga na čelu s Hamasom događa se u kontekstu intenziviranja izraelske politike okupacije u Gazi, Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu", navodi se u priopćenju koje je u subotu objavio LFI, koji je u političkoj skupini Ljevice u Europskom parlamentu.

Ti komentari su došli nakon nekoliko izjava čelnika francuske radikalne ljevice, među kojima je i njihov lider Jean-Luc Mélenchon, koji je na društvenim mrežama izjavio kako "svo nasilje nad Izraelom i Gazom dokazuje samo jednu stvar - da nasilje stvara i reproducira samog sebe".

Oštre kritike  

Njegove izjave oštro su kritizirali drugi političari, uključujući i njegove ljevičarske saveznike.

"Svaka izjava koja ne osuđuje terorizam Hamasa i izraelske civilne žrtve... je odvratna," izjavila je zastupnik Socijalista Jérôme Guedj, koji je, reagirajući na Mélenchonove komentare, rekao za BFMTV kako je "zaprepašten i zgađen što u ovom trenutku neki mogu tražiti okolnosti koje opravdavaju intervenciju terorista".

Takvo stajalište je "ako ne sumnjivo, onda barem problematično, jer ne govori jasno o čemu se radi", dodao je.

Slično je reagirala i zastupnica Valérie Rabault.

"Odvratno je što neki na ljevici Hamas nazivaju "palestinskim oružanim snagama. Hamas je teroristička organizacija", napisala je na društvenim mrežama.

EU, SAD i druge zemlje službeno smatraju da je Hamas - islamistička organizacija koja se zalaže za uništenje Izraela - teroristička organizacija.

U svjetlu tih izjava, "postaje upitan" ostanak u ljevičarskoj platformi NUPES u kojoj je LFI predvodnica, Guedj se požalio u izjavi za radio RCJ.

Kritike izvan ljevice

Političari i na drugim dijelovima političkog spektra, poput liberalne stranke Renaissance predsjednika Emmanuela Macrona i desničarske stranke RN Marine Le Pen, također su osudili reakciju LFI.

"Pozicija LFI već je dobro poznata i uključuje mnogo dvosmislenosti i anticionizam, tako da je to ponekad i način da se prikrije antisemitizam", rekla je premijerka Elisabeth Borne (Renaissance/) za BFMTV.

Borne su upitali za komentar o Novoj antikapitalističkoj stranci (NPA), skupini krajnje ljevica koja je mnogo manja od LFI. Međutim, NPA se želi povezati s LFI za prestojeće europske izbore, a preko vikenda je izrazila "svoju potporu Palestincima, i sredstvima borbe koje su izabrali za pružanje otpora".

'Poticanje terorizma u Francuskoj kazneno djelo'

Borne je rekla kako je na sudovima da oko toga odrade svoj posao, i upozorila kako je poticanje na terorizam u Francuskoj kazneno djelo. Nekoliko francuskih odvjetnika i udruga židovskih studenata Francuske priopćili su kako će podnijeti prijavu protiv NPA zbog "poticanja na terorizam".

Ovo nije prvi put da su pitanja vezana uz Izrael izazvala komešanje na francuskoj ljevici.

U svibnju, primjerice, LFI i komunistički zastupnici su podržali parlamentarnu rezoluciju u kojoj se osudio izraelski "režim apartheida" i pozvalo na bojkot Izraela. Rezolucija je na kraju propala jer nije uspjela prikupiti dovoljno glasova.

Iako je to dovelo do distanciranja umjerenijih Socijalista od ljevičarske platforme NUPES, zastupnici desnice i centra proglasili su ljevicu "opsjednutu Izraelom".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: French left in turmoil after Mélenchon’s party reacts to Hamas attacks)